nieuws

Kamer krijgt inzage in taksdeal Starbucks

Branche & Bedrijf

Kamer krijgt inzage in taksdeal Starbucks

DEN HAAG – De Tweede Kamer krijgt een vertrouwelijke briefing over de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat dinsdag toegezegd.

De Kamer had daar op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver om gevraagd. Wiebes is er eigenlijk niet voor, omdat de deal met Starbucks al door de Europese Commissie wordt onderzocht. Die vermoedt dat er sprake is van verboden staatssteun.

Principes
Maar omdat er al zoveel openbaar over is geworden, laat Wiebes in dit geval pragmatisme boven zijn principes gaan. Hij zal in de briefing de Kamer ‘een volledig, helder en transparant beeld’ geven van belastingafspraken en die met Starbucks in het bijzonder.

Staatssteun
Klaver is blij met de toezegging. ‘Grote multinationals gebruiken Nederlandse belastingvoordelen om voor miljarden aan belasting te ontwijken. Maar doordat de afspraken die zulke bedrijven maken met de belastingdienst geheim zijn, is over de precieze constructies vaak weinig bekend. Het is niet voor niets dat de Europese Commissie Nederland verdenkt van ongeoorloofde staatssteun. Het is daarom belangrijk voor de strijd tegen de belastingvoordelen van multinationals dat de Kamer inzicht krijgt in deze afspraken.’

De Algemene Rekenkamer concludeerde onlangs dat Nederland met zijn belastingafspraken niet uit de pas loopt met andere landen in Europa.

Reageer op dit artikel