nieuws

Cao-overleg supermarkten vandaag hervat

Branche & Bedrijf

Cao-overleg supermarkten vandaag hervat

HOUTEN – Werkgevers en werknemers (FNV Handel) in de supermarktsector hebben vanmiddag (zaterdag) bij het Vakcentrum in Houten overleg over nieuwe cao’s voor het Grootwinkelbedrijf (filialen) en de cao Levensmiddelenbedrijf (franchisenemers).

Naast de arbeidvoorwaarden zijn de pensioenen een heet hangijzer in de cao-onderhandelingen. De oudedagsvoorziening is een van de belangrijkste redenen dat partijen voor het eerst in bijna een jaar officieel in gesprek gaan. Door de fiscale verandering in de pensioenwetgeving dreigen de pensioenaanspraken van supermarktmedewerkers per 1 januari te worden belast. ‘Het is een urgent onderwerp. Als we daar niet uitkomen zal het bestuur van het pensioenfonds eenzijdig moeten ingrijpen om de pensioenen fiscaal houdbaar te maken’, zegt Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraten, die namens de werkgevers het overleg voert.

Veel geld

Volgens Henk van der Ploeg, bestuurder van FNV Handel, zijn de pensioenen vooral voor de werkgevers een heikel punt. ‘Als het bestuur van het pensioenfonds  ingrijpt, betekent dat waarschijnlijk een verhoging van de pensioenpremie. Die komt voor twee derde voor rekening van de werkgevers. Dat kan ze veel geld kosten.’ Wat de FNV betreft maken afspraken over de pensioenen integraal deel uit van het cao-overleg. Het afschaffen van toeslagen voor het werken op koopavonden, zondagen en feestdagen, zoals werkgevers volgens hem willen, zijn voor de bond onbespreekbaar. ‘Werken op deze dagen kan en mag zolang werknemers dat zelf willen en met behoud van de toeslagen.’

Goede wil

Volgens Hoogstraten is er bij de werkgevers absoluut de intentie om ‘er uit te komen’. ‘De werkgevers hebben volgens haar hun goede wil getoond door de salarissen per 1  januari te verhogen. Bovendien hebben nieuwe medewerkers ook gewoon de toeslagen en arbeidsvoorwaarden uit de ‘oude’ cao gekregen, terwijl daar geen verplichting voor was.

Overleg op scherp

FNV-bestuurder Van der Ploeg  zette het overleg van vandaag bij voorbaat al op scherp door afgelopen woensdag een handtekeningenactie te houden tijdens de opening van een vestiging van AH in Krimpen aan de Lek. De actie had vooral een symboolfunctie. ‘Als we er niet uitkomen zullen er de komende tijd meer acties volgen.’

Reageer op dit artikel