nieuws

Draagvlak voor vettaks groeit

Branche & Bedrijf

Draagvlak voor vettaks groeit

AMSTERDAM – Het draagvlak voor het belasten van ongezond eten groeit. Dit blijkt uit het ING-onderzoek Vraag van Vandaag onder 58.600 respondenten.

Bijna vier van de tien respondenten (38%) vinden dat de belasting op ongezond eten er moet komen. Vier jaar geleden was dat nog één op de drie (32%). Consumenten letten in de supermarkt meer en meer op of hun aankoop gezond is. Voor ruim een kwart is het de belangrijkste overweging bij hun aankoop.

Smaak
Een extra belasting op ongezond eten zou consumenten kunnen aanzetten tot een gezonder dieet. Inmiddels overtreft het aantal respondenten dat gezondheid op de eerste plaats zet het aantal dat de smaak het belangrijkst vindt bij het boodschappen doen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft één op de tien Nederlanders ernstig overgewicht.

Bezwaren
Een praktisch bezwaar tegen het invoeren van een belasting op ongezond voedsel is dat er geen eenduidigheid is over wat feitelijk ongezond is. Daarnaast is er ook een economisch argument tegen de belasting. Deze kan leiden tot meer administratieve kosten en hogere prijzen. Zo kan de belasting de concurrentiepositie van de voedingsindustrie aantasten. Dit kan leiden tot baanverlies. In Denemarken is in 2011 een belasting op ongezond eten ingevoerd. Al snel werd deze belasting weer afgeschaft. Ook bleek het gedrag van consumenten niet noemenswaardig te veranderen.

Reageer op dit artikel