nieuws

WK-omzet geeft detailhandel duwtje in rug

Branche & Bedrijf

WK-omzet geeft detailhandel duwtje in rug

AMSTERDAM – Mede door de goede prestaties van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Brazilië kan de detailhandel dit jaar weer rekenen op groei. De verkoopvolumes van winkeliers stijgen zowel dit jaar als volgend jaar naar verwachting met 1 procent.

Dit stelt het economisch bureau van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport. Een kwartaal geleden ging de bank voor dit jaar nog uit van een volumekrimp van 0,2 procent en voor volgend jaar van een beperkte groei van 0,1 procent. De winkeliers komen uit een diep dal. Vorig jaar liepen de verkoopvolumes in de detailhandel nog met 4 procent terug.

Supermarkten

Dankzij allerlei acties en Oranjeproducten zorgde het WK-voetbal bij de supermarkten in Nederland voor een extra omzet van 60 miljoen euro. De afzet van winkeliers wordt daarnaast gedreven door het aantrekkende consumentenvertrouwen en de toenemende koopkracht van huishoudens.

Omzetstimulans

Ook voor de horeca schroeft ING de verwachtingen voor dit jaar op, van 0,5 naar 1 procent groei. Het WK zorgde voor een flinke omzetstimulans. Zo hebben fans alleen al rond de wedstrijden van Oranje ten minste 35 euro miljoen geconsumeerd in cafés.

Overheid

De overheid en de zorg zijn nu nog de enige sectoren waarvoor ING dit jaar rekent op krimp. Wegens de bezuinigingen van het kabinet blijft groei hier voorlopig nog achterwege, denken de economen van de bank.

Reageer op dit artikel