nieuws

Ongeoorloofde staatssteun Starbucks

Branche & Bedrijf

Ongeoorloofde staatssteun Starbucks

BRUSSEL – De belastingvoordelen voor de grote Amerikaanse koffieketen Starbucks in Nederland zijn mogelijk in strijd met Europese regels. Wellicht is er sprake van ongeoorloofde staatssteun.

De Europese Commissie opent daarom een diepgaand onderzoek naar deze belastingpraktijken in Nederland. Ook kijkt Brussel naar dergelijke constructies in Ierland en Luxemburg, maakte Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) bekend. In Ierland zou computergigant Apple profiteren van een mogelijk te gunstig belastingvoordeel. In Luxemburg richt het onderzoek zich op een financiële dochter van autofabrikant Fiat. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën maakt geen zorgen over de uitkomst van het onderzoek in Nederland, heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

In twijfel
Brussel benadrukt dat het niet het algemene belastingsysteem in de drie landen in twijfel trekt. Er zou wel sprake zijn van selectief belastingvoordeel. ‘Gezien de krappe overheidsbegrotingen, is het buitengewoon belangrijk dat grote multinationals hun eerlijke belastingdeel betalen’, aldus Almunia. Het kan niet zo zijn dat lidstaten een bedrijf toestaan minder belasting te betalen dan zij zouden moeten doen als de belastingregels eerlijk en niet-discriminerend worden toegepast, aldus de commissaris.

Reageer op dit artikel