nieuws

Zelfstandige super houdt inflatie niet bij

Branche & Bedrijf

Zelfstandige super houdt inflatie niet bij

BAARN – Zelfstandige supermarkten in Nederland boekten afgelopen jaar een gemiddelde omzetstijging van 1,1 procent. Daarmee hielden ze de inflatie van 2,5 procent niet bij.

Dat bleek dinsdag tijdens een bijeenkomst van het bureau Marshoek, dat een bedrijfsvergelijking uitvoerde onder enkele honderden zelfstandige supermarkten die klant zijn bij het bedrijf. Volgens Marco Mulder van Marshoek is de ontstane situatie de nieuwe realiteit voor supermarktondernemers, die ze zullen moeten accepteren. Het is ook in de toekomst verre van vanzelfsprekend dat supermarkten de inflatie kunnen bijhouden.

Marktaandeel inleveren
Ook uit het onderzoek van Marshoek blijkt dat zelfstandigen marktaandeel inleveren, de bedrijfsvergelijking van Deloitte meldde dit vorig jaar ook al. De opmars van discounters, alsmede het groeiende marktaandeel van online zijn hier oorzaken van. De verwachte snelle doorgroei van online zorgt ervoor dat zelfstandige ondernemers in de ogen van Marshoek moeten streven naar kostenbeheersing.

Reageer op dit artikel