nieuws

Filmpje: supers misleid met nep-id

Branche & Bedrijf

Filmpje: supers misleid met nep-id
ANP

UTRECHT – Twee 17-jarige scholieren hebben met behulp van een vervalst identificatiebewijs probleemloos drank gekocht bij drie verschillende supermarkten. Ze filmden de ervaring met een verborgen camera.

De twee scholieren zijn blogger bij de website Scholieren.com. Volgens zijn nieuwe identificatiebewijs was Hidde van Koningsveld niet langer zeventien, maar 24 jaar. Tot drie keer toe meldde hij zich met drank bij de kassa van een supermarkt, werd zijn pasje gecontroleerd en kreeg hij de drank mee. Alleen bij de laatste supermarkt werd wat langer naar de kaart gekeken, maar ook daar kreeg de 17-jarige de drank gewoon mee.

Vaker doen
‘Ze geloofden blijkbaar dat ik 24 ben’, zegt Hidde in het filmpje dat Scholieren.com maakte. ‘Als het zo makkelijk gaat, ben ik wel van plan er vaker gebruik van te maken.’ De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol is per 1 januari van dit jaar verhoogd van zestien naar achttien jaar. De bloggers leggen in een andere video op hun site ook nog uit hoe andere scholieren zo’n identiteitsbewijs zelf kunnen produceren.

Reageer op dit artikel