nieuws

CNV: niet zeuren over toeslagen

Branche & Bedrijf

CNV: niet zeuren over toeslagen
Robin Utrecht

DEN HAAG – De suggestie van MKB Nederland dat toeslagen voor werken in de avond of in het weekeinde niet meer van deze tijd zijn, stuiten op fel verzet van de vakbonden. Deze stellen dat dit geen oplossing is voor de verslechterde concurrentiepositie van middenstanders ten opzichte van de grote winkelketens.

CNV Dienstenbond laat weten niet van plan te zijn om mee te werken aan ,,een verdere koopkrachtdaling” van winkelmedewerkers. ‘Nu winkels op zondag open zijn, moet er achteraf niet gezeurd worden over de kosten die dat met zich meebrengt’, zegt CNV-bestuurder Fedde Monsma. Volgens de vakbond zijn er in de detailhandel al jaren bijna geen loonsverhogingen geweest.

Extra belastend
Ook FNV is niet positief. ‘Maar werken in het weekend of in de avonduren is nog steeds extra belastend. Daar mag best wel wat tegenover staan’, reageert Toon Wennekers, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid, bij FNV Bondgenoten. ‘Wat Van Straalen zegt is een grijsgedraaide plaat, maar ik begrijp wel dat een beginnend voorman van MKB-Nederland deze opmerkingen maakt.’

Conficten
Van Straalen wil echter dat de toeslag volledig wordt geschrapt, zegt hij maandag in een interview met Het Financieele Dagblad. ‘Dit is helemaal uit de tijd. We leven niet meer in 1960. De bonden moeten snappen dat dit echt niet meer kan’, aldus Van Straalen. Door de toeslag is het volgens hem voor veel ondernemers niet meer rendabel om op zondag open te zijn. ‘Als onze leden dit aan de cao-tafel aankaarten, leidt het ­meteen tot conflicten’, zegt de MKB-voorman.

Reageer op dit artikel