nieuws

FNV zet in op behoud koopkracht

Branche & Bedrijf

FNV zet in op behoud koopkracht
Robin Utrecht

AMSTERDAM – Het ledenparlement van vakorganisatie FNV heeft ingestemd met een centrale looneis van 3 procent. De vakbond hoopt hiermee zoveel mogelijk het verlies aan koopkracht door overheidsmaatregelen te compenseren.

Het ledenparlement is de hoogste instantie van de vakbond. Vanuit de detailhandel wordt met gemengde gevoelens gekeken naar de looneis. Aan de verkoopkant zijn winkeliers gebaat bij herstel van de koopkracht. De omzetten staan al jaren onder druk door onzekere consumenten die de hand op de knip houden. Als werkgever zou de looneis echter een flinke verhoging van de loonkosten met zich meebrengen.

Supermarktbranche
Dat is iets dat winkeliers in een tijd waarin het rendement van de winkel toch al ernstig onder druk staat niet kan gebruiken. Ook in de supermarktbranche wordt op dit moment gesproken over een nieuwe cao. Die gesprekken lopen bijzonder moeizaam. Onderzoek van Deloitte wees enkele maanden geleden weer uit dat de loonkosten in de supermarktbranche harder blijven groeien dan de omzet.

Verbijsterend
Onderzoek van Het Financieele Dagblad wees overigens uit dat de centrale looneis van de vakbonden slechts een indicatie is van wat er daadwerkelijk wordt afgesproken in de cao’s. De looneis van de FNV was de afgelopen vijf jaar steeds twee keer zo hoog als de daadwerkelijke loonstijging in de cao’s. Toch noemen VNO-NCW en MKB Nederland de 3-procent van FNV ‘onverantwoord’ en ‘verbijsterend in crisistijd’.

Reageer op dit artikel