nieuws

Weer minder uitgaven aan voeding

Branche & Bedrijf

Weer minder uitgaven aan voeding
Bart Nijs

DEN HAAG – Huishoudens gaven in juli 2,2 procent minder uit aan goederen en diensten dan een jaar eerder. De besteding aan voedings- en genotmiddelen kromp met 0,7 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De krimp van de totale consumptie was wel wat kleiner dan in juni, toen die uitkwam op 2,6 procent. Vooral de bestedingen aan duurzame goederen daalden sterk: 7,5 procent. In juni werd evenwel nog bijna 10 procent minder uitgegeven aan bijvoorbeeld auto’s, meubels, witgoed en consumentenelektronica dan een jaar eerder.

Belastingmaatregelen

Het CBS schrijft de daling van de krimp deels toe aan het effect van belastingmaatregelen die vorig jaar per 1 juli auto’s duurder maakten. Daardoor waren de autoverkopen in juni 2012 relatief hoog en de maand daarna relatief laag. Dat werkt dit jaar door in de vergelijkingen op jaarbasis. De totale consumptieve bestedingen dalen nu al 2 jaar onafgebroken.

Reageer op dit artikel