nieuws

Topcurator: Golf aan faillissementen in retail

Branche & Bedrijf

Topcurator: Golf aan faillissementen in retail

AMSTERDAM – Topcurator Louis Deterink verwacht een golf aan faillissementen binnen de retail.

‘Bedrijven die zijn aangewezen op de binnenlandse markt krijgen klappen door het alsmaar teruglopende consumentenvertrouwen. Retail, de winkels, komt nu aan de beurt, mede door dat gebrek aan vertrouwen van de consument en de opmars van de webwinkels’, zegt Deterink in een interview met het NRC Handelsblad. ‘De crisis is hardnekkig en duurt heel lang. Ik zie van dichtbij gebeuren dat de financiële weerbaarheid van bedrijven nu echt in de kritieke fase terechtkomt. Bij bedrijven die zich drie jaar lang staande hebben kunnen houden met kunst- en vliegwerk zie je langzamerhand een einde komen aan die weerbaarheid.’

Banken

Tenzij banken zich anders opstellen, gaan er volgens Deterink de komende tijd nog veel meer bedrijven failliet. ‘Maar banken willen niet helpen’, aldus de curator. Deterink stelt dat banken bedrijven de ruimte moeten geven om even niet af te lossen of minder rente te betalen. Daarmee zouden veel faillissementen kunnen worden voorkomen. Vorig jaar kende Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek een recordaantal van 7.400 faillissementen. Deterink was als curator onder meer betrokken bij de faillissementen en surseances van DAF, Fokker, UPC, Versatel, LG Philips, Tulip en Econcern.

Reageer op dit artikel