nieuws

‘Meer winst voor zelfstandige supers

Branche & Bedrijf

‘Meer winst voor zelfstandige supers

MAASTRICHT – De nettowinst van zelfstandige supermarktondernemers is vorig jaar gestegen. Gemiddeld is die uitgekomen op 2,0 procent, zo blijkt uit de Bedrijfsvergelijking Levensmiddelendetailhandel van accountants- en adviesbureau Deloitte.

De cijfers van dit jaarlijkse onderzoeksrapport worden dinsdag officieel naar buiten gebracht, maar Distrifood publiceerde de belangrijkste resultaten al in de editie van zaterdag 8 september.

Economie

De verbetering van de winstgevendheid is met 0,1 procentpunt beperkt gebleven, maar gezien de moeilijke economische omstandigheden toch opmerkelijk. 'Het heeft er alle schijn van dat de crisis supermarkten niet lijkt te raken. Het werkt zelfs gunstig uit’, zegt onderzoeksleider Paul Op Heij van Deloitte in een toelichting. 'Supermarkten zijn witte raven waarmee het gewoon heel goed gaat.'

Stijging omzet

Zelfstandige ondernemers danken de betere nettowinst vooral aan de stijging van de omzet. Uit de Bedrijfsvergelijking van Deloitte blijkt dat de omzet van zelfstandigen vorig jaar gemiddeld met 3,7 procent is gestegen. 'Als we rekening houden met een landelijke prijsstijging van 2,2 procent bij supermarkten laten de zelfstandige supermarktondernemers dus een mooie volumestijging van 1,5 procent zien', aldus Op Heij in Distrifood.

Groot vs. klein

De toename was met 5,3 procent het grootst bij ondernemers in de omzetklasse tussen €75.000 en €150.000. Bij de grote supermarkten (omzet >€225.000) kwam de groei uit op 3,2 procent. Alleen de kleinste supermarkten (omzet <€75.000) moesten een veer laten. hun omzet daalde met 1,2 procent.>

Brutomarge

Tegelijkertijd met de toename van de omzet verbeterde ook de brutomarge van zelfstandigen vorig jaar licht: van 19,3 tot 19,4 procent. Ook hier geldt dat de kleine zelfstandigen het het moeilijkst hebben. Weliswaar bleef hun brutomarge in procenten gelijk aan die van 2010, maar was er in euro’s sprake van een daling.

Reageer op dit artikel