nieuws

CNV wil cao-politie voor supermarkten

Branche & Bedrijf

CNV wil cao-politie voor supermarkten

DEN HAAG – Vakbond CNV pleit voor de instelling van cao-politie voor de supermarktsector. Die moet in de gaten gaan houden of supermarkten zich wel aan de afspraken houden.

Donderdag beginnen de cao-onderhandelingen in de supermarktsector. Het is het CNV een doorn in het oog dat de winkels zich de afgelopen periode niet aan de afspraken hebben gehouden. Zo lappen supermarkten roosterafspraken en het verbod op leeftijdsdiscriminatie vaak aan hun laars, zo blijkt uit onderzoek van de CNV Dienstenbond onder supermarktpersoneel tot 23 jaar.


Misstanden

De cao-politie, een instelling die onafhankelijk onderzoek doet, is de oplossing. ‘We willen nu echt de cijfers op tafel’, zegt CNV Dienstenbond-bestuurder Fedde Monsma. Het onderzoek dat dinsdag verschijnt, toont nog meer misstanden aan, zoals onbetaald gewerkte uren, het kwijtraken van vakantiedagen bij ziekte en het ontbreken van verplichte cursussen betreffende veiligheid. Een ‘politie-systeem’ heeft eerder al in de taxi- en uitzendbranche gefunctioneerd.


Schandalig misbruik

Het is echter vooral de leeftijdsdiscriminatie die het CNV steekt. In 2006 stelde het College voor Gelijke Behandeling al dat supermarkten de wetgeving op dit vlak stelselmatig overtreden. Monsma: ‘Werkgevers maken schandelijk misbruik van de Wet Flex en Zekerheid. Na drie contracten, vaak op je 19e, vlieg je eruit, voor jou weer goedkopere jongeren.’ Dertig procent van de medewerkers die nu een derde contract heeft, weet nu bijvoorbeeld al dat zij daarna weg moet en nog eens 16 procent krijgt weer een tijdelijk contract, wat volgens de Wet Flex en Zekerheid helemaal niet kan.

Reageer op dit artikel