blog

Arbeidsrecht weer fors op de schop: wat moet u weten?

Branche & Bedrijf 380

Het zat er al even aan te komen, maar vorige week was het dan zover: de Wet Arbeidsmarkt in Balans werd naar de Tweede Kamer gestuurd en daarmee werd de definitieve tekst van het wetsvoorstel bekend. Een blog van advocaat Dico Bogerd.

Arbeidsrecht weer fors op de schop: wat moet u weten?
Dico Bogerd (BVD Advocaten)

De wetswijziging heeft grote gevolgen voor u als retailer! Zowel in positieve als in negatieve zin.

Goed nieuws

Positief is bijvoorbeeld dat er een extra ontslaggrond bij komt. Deze grond is bedoeld om het eenvoudiger te maken om een medewerker te ontslaan en maakt het mogelijk om meerdere ontslaggronden te combineren. Daardoor zal een rechter minder snel tot afwijzing van een ontslagverzoek komen.

Wat ook positief is, is dat de ketenregeling wordt verruimd. Het wordt weer mogelijk om gedurende 3 jaar 3 contracten aan te beiden. We gaan dus weer bijna terug naar de oude situatie zoals die voor de invoering van de WWZ gold, behalve dat tussen de tijdelijke contracten minimaal 6 maanden moet zitten om weer een nieuwe keten te laten starten.

Minder positief

Wat veel minder goed nieuws is, is dat het gebruik van min-maxcontracten (bijvoorbeeld hulpkrachten) veel moeilijker wordt gemaakt. Het is nu de beste manier om medewerkers flexibel in te zetten. In de nieuwe situatie moet u na een jaar verplicht een vast aantal uren aanbieden en kan de medewerker na 3 maanden al aanspraak maken op een vast aantal uren. Dat is onder de huidige wet niet het geval.

Ook ten aanzien van de transitievergoeding, proeftijd en nog veel meer relevante zaken wijzigt de wet. Iedere werkgever krijgt hier dus mee te maken.

Inspiratiesessie

Wilt u graag meer weten welke gevolgen deze wetswijziging voor u als retailer heeft? Kom dan maandag 19 november naar de inspiratiesessie die we samen met AFAS hierover organiseren. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Klik hier voor meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelding.

Dit artikel is geschreven door Dico Bogerd, BVD Advocaten. 

 

Reageer op dit artikel