artikel

Limburgse Jumbo’s werven op roc Gilde

Branche & Bedrijf 1269

Limburgse Jumbo’s werven op roc Gilde
Ilse van Beek (Jumbo Panningen)

PANNINGEN – Acht vestigingen van Jumbo gaven acte de présence op open dagen van het Limburgse roc Gilde Opleidingen. Ze spelen daarmee in op de uitdaging die het werven van nieuwe medewerkers meer en meer wordt.

‘We hopen op die manier bbl-leerlingen en hulpkrachten te werven’, zegt Ilse van Beek, van Jumbo Van Beek uit Panningen.

Initiatief van directeur Jumbo Sevenum

De vestigingen van Jumbo waren recent op op vier locaties van Gilde Opleidingen, in Weert, Venlo, Venray en Roermond, aanwezig. ‘Het waren zowel franchisewinkels als filialen’, aldus Ilse van Beek, die namens Jumbo Van Beek in Panningen voorlichting gaf op de open dag in Roermond. Het initiatief voor de wervende actie kwam van Rob Geurts, directeur van Jumbo Phicoop in Sevenum. ‘Rob heeft het aangezwengeld en daardoor hebben we met z’n allen de koppen bij elkaar gestoken. We merken allemaal dat het lastiger wordt om aan personeel te komen. Dam moet je je gezicht laten zien.’

Meer bbl’ers in de supermarkt

Geurts wil met de deelname aan de open dag het aantal bbl’ers in ‘zijn’ supermarkt, Jumbo Phicoop, vergroten. Dat zijn er nu drie. ‘Acht zou een mooi aantal zijn.’ Hij ziet ze graag komen, omdat ze voor een andere dynamiek zorgen. ‘Ze zijn goed gemotiveerd, willen leren en groeien en daarin nemen ze anderen mee. En ze hebben contacten met leerlingen die elders werken, dat zorgt voor frisse ideeën.’ Door op de open dag te staan, hoopte hij ook vooroordelen over de branche weg te nemen. ‘Werken in de supermarkt is meer dan vakken vullen en kassa draaien. Ik wil ook laten zien dat je een mooie carrière in de foodretail kunt hebben als je in de praktijk doorleert.’

Werkervaring tijdens halen diploma

Ook Ilse van Beek hoopte op de open dag zowel bbl-leerlingen als hulpkrachten te vinden. Ze heeft zelf een tiental bbl-leerlingen in het bedrijf van haar en haar man Harald aan het werk. Ze werken 32 uur per week en gaan een dag in de week naar school. Tot nu toe wierf ze de bbl’ers vooral onder de hulpkrachten in de winkel. Met name onder vmbo-leerlingen die niet weten wat ze verder voor opleiding willen volgen. Het grote voordeel is dat de leerlingen geen vijf dagen per week naar school hoeven. ‘Maar ze halen toch hetzelfde mbo-diploma Retail, ze doen werkervaring op en ze krijgen gewoon betaald.’

‘Mooi hoe medewerkers zich ontwikkelen’

Dat Van Beek een tiental bbl-leerlingen aan het werk heeft, is geen toeval. ‘Ik kom van origine uit het onderwijs.’ Hoewel de begeleiding tijd en werk kost, begrijpt ze niet goed dat andere ondernemers er niet meer op inzetten. Want je kunt ze steeds meer verantwoordelijkheden geven en op termijn heb je goed opgeleide medewerkers in huis. ‘Bij afwezigheid van een leidinggevende werken ze zelfstandig. Ze groeien, een van onze twee hoofdcaissières is bijna klaar met haar mbo niveau 4-opleiding. Datzelfde geldt voor een eerste caissière. Het is mooi dat onze medewerkers zich zo ontwikkelen.’

5 jaar in dienst

Aan het inzetten van bbl-leerlingen zit nog een voordeeltje. ‘Je krijgt als werkgever een vergoeding, een subsidie. Maar daar moet je het niet voor doen. Je moet er wel echt in geloven.’ Daarnaast blijven leerlingen langer verbonden aan het bedrijf zonder dat de flexibiliteit in het geding komt. ‘Zolang ze naar school gaan, hebben ze een leer-werkovereenkomst. Pas na de opleiding gaat het gebruikelijke traject van 2 jaar met tijdelijke contracten in. Dus je hebt ze al gauw 5 jaar in dienst. Dat is voor fijn voor hen en voor ons.’

Ook zoektocht naar hulpkrachten

De Jumbo-vestigingen gebruikten de open dag ook om hulpkrachten te werven. ‘We hebben flyers meegegeven aan leerlingen die uit de buurt van Panningen afkomstig zijn’, aldus Van Beek. Daarmee nam ze een voorschot op de toekomst. ‘Het aantal spontane open sollicitaties wordt wel wat minder.’ Ook Geurts hoopt zo medewerkers te werven. ‘De concurrentie op de arbeidsmarkt wordt groter. Wij vissen in dezelfde vijver als horecabedrijven en een pretpark hier in Sevenum.’

Zie ook: Top 10: supermarkten met het fijnste personeel

Reageer op dit artikel