artikel

Kolk: Google Home is spraakversie van Allerhande

Branche & Bedrijf 4113

Kolk: Google Home is spraakversie van Allerhande
Wouter Kolk bij de presentatie van Google Home Mini

AMSTERDAM – Albert Heijn is begonnen met de verkoop van de Google Home Mini (€59). Distrifood vroeg topman Wouter Kolk naar de verwachtingen voor de nieuwe gadget.

De Google Home Mini wordt sinds vorige week in ruim 700 Albert Heijn-winkels, op AH.nl en via Bol.com aangeboden. Wouter Kolk maakte anderhalf jaar geleden, bij een bezoek van een afvaardiging van Albert Heijn aan Google in San Francisco, kennis met het product van de internetgigant.

Eerst had Albert Heijn de Hiku, nu de Google Home Mini. Wat heeft Albert Heijn tot nu toe geleerd van het testen met voice-apparaten?

‘We weten nu welke vragen de mensen in de keuken stellen. Op voorhand wisten we niet precies wát de consument precies wil weten. Gaan consumenten vragen stellen over bepaalde boodschappen? Of willen ze juist meer achtergrond bij recepten? De vragen die het meest naar voren komen zijn: Wat is er in de aanbieding? Is mijn favoriete product in de aanbieding? Daarnaast willen ze informatie over recepten. Bijvoorbeeld: ik wil een recept voor vijf personen of ik wil een vegetarisch recept voor vijf personen. In feite kun je de Google Home ook zien als een spraakversie van de
Allerhande.’

Hoe komen al die recepten beschikbaar voor de Google Home, hoe verloopt dat proces?

‘Je weet dat de recepten beschikbaar moeten zijn voor de Nederlandse versie. Die recepten moesten allemaal worden ingevoerd. En dat was niet het enige probleem. Uit het testen bij consumenten bleek dat recepten in hapklare brokken moeten worden aangeboden. Je moet het verhaal in stappen vertellen, anders gaat het te snel voor de gebruiker en haken ze af. Je komt er achter dat je primair vanuit gemak moet denken. Dat denken vanuit gemak kwam ook op andere manieren naar voren. Bijvoorbeeld wanneer een consument slechts twee ingrediënten heeft, zeg maar gehakt en pompoen. Wat kan hij daar mee? Is daar een recept voor?’

De vraag is nu of Google Home de spraakversie wordt van Allerhande of dat gebruikers het toch voor andere doeleinden gaan inzetten.

‘Het kan ook zijn dat klanten het nog belangrijker vinden hoe laat de bezorger met de boodschappen voor de deur staat. Alles gaat steeds meer de kant van voice op. Wat is het weer morgen? Wat komt er op tv? Ik ben benieuwd hoe het gaat vallen bij de klant, want we krijgen natuurlijk te maken met verrassingen. Zo kom je met de tijd ook tot het besef dat het een mooie oplossing is voor mensen die niet goed kunnen typen. En mensen die
alleen zijn, kunnen lekker tegen de Google Home Mini kletsen. Maar het kan ook zo zijn dat op den duur het ding bij menigeen gewoon in de kast belandt. Wie weet.’

Maar Albert Heijn ziet dit toch niet als een leuke gadget? Dit is toch serieuze handel?

‘We zien het zeker als serieuze handel. Uit de reacties van de mensen die het hebben getest zien we, gemiddeld genomen, dat het echt een onderdeel is geworden van het huishouden. Maar vraag me niet te voorspellen hoeveel we er van gaan verkopen. Hoeveel we er hebben ingekocht? Dat kan ik niet verklappen, we hopen de voorraad die we nu hebben voor de Kerst kwijt te zijn. We gaan de Google Home Mini zeker in de kerstcampagne meenemen. In welke vorm we dat gaan gieten, weet ik nog niet. Daar zijn nog allerlei vragen over, bijvoorbeeld of we het gaan aanbieden met Air Miles of niet.’

Mensen met een accent, is dat een gelukkig huwelijk met de Google Home Mini?

‘Google werkt al jaren aan ondersteuning voor allerlei accenten, ook in het Nederlands. Maar wat ik al zei, er komen zeker nog verrassingen op ons pad. Ook voor Google Nederland. We vinden het allemaal heel spannend of Google Home Mini straks al onze vragen meteen snapt.’

Kun je met de Google Home ook (op termijn) bij Jumbo bestellen?

‘Apple en Google zijn open platformen, dus andere partijen kunnen zich aansluiten. Dus inspreken: ‘Hey Google, haal het bij de Jumbo’ of een andere supermarkt, zou in principe moeten kunnen. Dit is niet iets exclusiefs voor Albert Heijn. De vraag is in hoeverre andere supermarktketens al klaar zijn voor voice. De klant kan met ons via Google Home al wel een dialoog voeren. Google Home kan in feite met iedereen praten, het ligt echter aan het bedrijf of het voice heeft en zo de dialoog kan aangaan.’

De Google Home Mini werd feestelijk gelanceerd in Amsterdam.

Is het moeilijk om de Google Home te installeren?

‘Nee, het is stekker erin en klaar. Vervolgens koppel je hem aan je Appie-app, e-mail of Spotify. Je kunt zelfs je betaalgegevens er aan koppelen, mocht je dat willen.’

Hoe is het initiatief om hiermee te beginnen ontstaan?

‘Anderhalf jaar geleden hebben we met een team Google bezocht in San Francisco. Ik dacht, dat moeten we ook hebben. Toen zijn we zelf aan de slag gegaan met het idee van een Nederlandse versie, alleen voor de technologie heb je een partij als Google Nederland nodig. Dat kunnen we niet zelf. Vorig jaar is er getest met 200 klanten. We dachten meteen: Als dit mogelijk wordt, dan willen we er als de kippen bij zijn. En je ziet, Google Nederland heeft nu al 35 partners gevonden, waaronder Philips en Auping.’

Gaat dit Albert Heijn ook helpen bij het inrichten van het schap?

‘Als wij via de Google Home Mini steeds meer vragen krijgen over bijvoorbeeld alternatieven voor vlees, dan zouden we daar op in kunnen springen. Ik vraag me alleen af of we dat ook daadwerkelijk nodig hebben, omdat we al werken met allerlei indicatoren. Bijvoorbeeld social media.’

Zie ook: Albert Heijn verkoopt Google Home-apparaten

Reageer op dit artikel