artikel

AH Leersum: Na twee plofkraken toch weer geldautomaat

Branche & Bedrijf 1240

LEERSUM – Ondanks twee plofkraken, een gelukte en een mislukte, heeft de vestiging van Albert Heijn in Leersum toch weer een geldautomaat in de winkel. ‘De behoefte aan contant geld is groot en we willen de inwoners daarin tegemoet komen.’

AH Leersum: Na twee plofkraken toch weer geldautomaat
Foto: Herbert Wiggerman

Na zes maanden afwezigheid werd in juni  door ING-bank een nieuwe geldautomaat in de AH van Klaas-Jan Koelewijn geplaatst. Dat is tegen de trend in. Zowel Coop als Jumbo maakten onlangs nog bekend alle geldautomaten uit de filialen te halen. ‘Ik begrijp dat veel mensen verbaasd zijn dat wij weer een geldautomaat hebben geplaatst, want ook ik zie ze overal uit veiligheidsoverwegingen verdwijnen’, zegt supermarktmanager Nico Spierenburg.

Ontruiming door zwaar onontploft explosief

Dat ook AH Leersum de geldautomaat zou afzweren, lag eigenlijk voor de hand. Op 29 december vorig jaar werd nog een poging gedaan de inpandige geldautomaat op te blazen. Dat mislukte, maar omwonenden moesten hun huizen verlaten en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ruimde een zwaar onontploft explosief op. De beschadigde geldautomaat werd weggehaald. De supermarkt was bovendien al eens eerder slachtoffer van plofkrakers, in juni 2016.

Onderwerp ter sprake tijdens nieuwjaarsreceptie

Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor omwonenden, bracht Spierenburg het onderwerp ter sprake. Wat moet er met de automaat gebeuren? ‘De emoties waren groot, de omwonenden zijn geschrokken, maar ze zeiden toch graag te willen pinnen.’ Het centrum van Leersum is een geliefde woonlocatie van ouderen. ‘Veel van hen zeggen voor het centrum gekozen te hebben vanwege de faciliteiten. Zoals de nabijheid van een supermarkt en van een geldautomaat. De enige andere automaat ligt buiten het centrum en dat ervaren ze als een probleem. Ze willen graag kunnen pinnen, want ze doen nog veel cash.

Extra geld pinnen bij kassa geen optie

’Diverse oplossingen passeerden de revue. De ouderen vroegen bijvoorbeeld of ze bij de kassa’s extra geld konden pinnen. ‘Ik weet dat Jumbo dat weer gaat doen als de pinautomaten verdwijnen uit de filialen’, zegt Spierenburg, maar voor hem is dat absoluut geen optie. ‘Daarmee vergroot je het risico op overvallen. Je moet immers meer contant geld in de kassa’s houden. Reken maar uit, als 1000 klanten per week ieder €50 extra willen pinnen, heb je al €50.000 nodig.’

Waarschuwing: plofkraken steeds zwaarder

Ook is een stand-alone geldautomaat op het parkeerterrein van de winkel overwogen. Die zou een eigen, stevig gebouwtje moeten krijgen. Ook andere opties, zoals een kooi of een automaat die in de grond zakt, zijn ter sprake geweest. Volgens de gemeente, de bank en de politie zouden dat geen van allen verstandige keuzes zijn. ‘Ze waarschuwden dat plofkrakers steeds zwaardere explosieven gaan gebruiken, waardoor het gevaar voor de omgeving nog groter wordt.’

Geldautomaat in winkel toch beste en veiligste optie

Uiteindelijk, na tien vergaderingen, kwamen alle partijen tot de conclusie dat een geldautomaat in de supermarkt toch de beste en meest veilige optie is. ‘Die is makkelijk bereikbaar en ouderen voelen zich er veilig’, aldus Spierenburg.Sinds vrijdag staat de automaat weer op de plek waar hij voorheen stond. Pal naast een raam en van buitenaf te zien. ‘Dat is veiliger dan dat hij verder in de winkel staat’, weet Spierenburg inmiddels. ‘Als er toch een plofkraak plaatsheeft, kan de druk naar buiten en gaat die niet naar de bovengelegen woningen.’

Mistgenerator en upgrade van alarm

Wel zijn allerlei extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo is er onder meer een mistgenerator geïnstalleerd en heeft het alarmsysteem een upgrade gekregen. Over andere maatregelen laat Spierenburg zich niet uit. ‘Die mistgenerator is na de installatie getest, al na drie seconden zie je geen hand voor ogen meer.’

Ondernemer neemt zelf kosten voor zijn rekening

De ondernemer draait zelf voor die extra kosten op. Noch ING noch de gemeente dragen bij. Kees-Jan Koelewijn neemt die kosten voor zijn rekening. Hij doet dat echt in het belang van het dorp, ‘want deze investering levert goodwill op, maar verdien je nooit terug.’

Zie ook: Wat is local marketing? Uitleg, valkuilen en voorbeelden

Reageer op dit artikel