artikel

Portret: Van talentschool tot eigen AH

Branche & Bedrijf 7498

Portret: Van talentschool tot eigen AH
Bruce Peters en Thijs Berkvens van AH Rijnsburg en Zwanenburg. Foto: Diederik van der Laan.

Toen ze elkaar leerden kennen in de talentenschool van Albert Heijn, was er direct een klik tussen Bruce Peters en Thijs Berkvens. Sinds kort zijn ze samen ondernemer in Zwanenburg en Rijnsburg. ‘We versterken elkaar en vangen elkaars zwaktes op.’

Thijs Berkvens (31) kan het zich nog goed herinneren. Het was 2009 en bij het Retail Talent-programma van Albert Heijn moesten de deelnemers hun toekomst visualiseren. ‘Toen kwam Bruce aan met allemaal papieren huisjes, die Albert Heijn-winkels moesten voorstellen. Het was duidelijk dat hij ooit op eigen benen wilde staan.’ Berkvens speelde zelf ook met het idee en de jaren daarna hadden de twee het er vaak over. Het bleek dat de generatiegenoten het goed met elkaar konden vinden en beiden doorliepen soepeltjes de management development programma’s van Albert Heijn.

Alle broers werken bij Albert Heijn

Berkvens: ‘Ik heb als supermarktmanager gewerkt in winkels in Utrecht en Amsterdam en de afgelopen jaren bij AH Online, waar ik operationeel manager was in de dc’s in Almere en Rotterdam. Ook heb ik de verbouwing van het dc in De Meern begeleid.’ Peters (33): ‘Ik ben de middelste van drie broers, en alle drie werken we bij AH. De oudste is supermarktmanager in Amsterdam, de jongste teamleider. Mijn eerste klus als supermarktmanager was in Amstelveen, daarna volgde de Jan van Galenstraat in Amsterdam. Tot begin vorige week stond ik in de winkel op het Soendaplein in Haarlem.’

Thijs Berkvens. Foto: Diederik van der Laan

Thijs Berkvens. Foto: Diederik van der Laan

Overname AH’s  is een droom die uitkomt

Want zo snel is het gegaan. In mei zegde Berkvens zijn baan op bij AH om de overname van de AH’s in Zwanenburg en Rijnsburg voor te bereiden. Het was een droom die uitkwam. Berkvens: ‘Ik wilde per sé terug naar de winkel. Ik heb online veel geleerd op het gebied van logistiek en leiderschap. Maar ik wilde klanten zien, dat is toch de bakermat van Albert Heijn.’ Peters: ‘We hadden al een tijd geleden bij AH aangegeven dat we ondernemer wilden worden. De organisatie stond daar niet verkeerd tegenover. Als dit onze droom was, moesten we die nastreven.’ Berkvens: ‘Onze regiomanager heeft ons hier altijd in gesteund. Albert Heijn stimuleert mensen om te ontdekken wat ze echt willen met hun loopbaan.’

Andere formule dan AH was nooit een optie

Via via kwamen de ambitieuze ondernemers in de dop in contact met de broers Cees en Joop Verburg, die los van elkaar winkels runden in Rijnsburg en Zwanenburg. Beiden wilden ze vanwege hun leeftijd verkopen. De deal werd beklonken en sinds eind augustus hebben de door AH zelf opgeleide heren hun eigen supermarkten. Dat dit AH-winkels zijn, is nooit een vraagstuk geweest. ‘Een andere formule was nooit een optie’, zegt Berkvens stellig. ‘We voelen ons op dit moment ook meer AH’ers dan ondernemers. Bruce en ik zijn trots op het bedrijf Albert Heijn.’

Ondernemen zonder elkaar in de weg te lopen

Bruce Peters. Foto: Diederik van der Laan

Bruce Peters. Foto: Diederik van der Laan

Dat ze nu niet één maar direct twee supermarkten hebben, is geen probleem. Sterker nog, twee kapiteins op één schip zagen ze al niet zo zitten. ‘We zijn gewend om als sm te werken in winkels die meer omzet hebben dan deze vestigingen, dus dan zouden we elkaar alleen maar in de weg lopen’, zegt Peters. In principe doet hij Rijnsburg en Berkvens Zwanenburg. ‘Maar de afspraak is dat we een of twee keer per week bij elkaar in de winkel komen, op die manier kun je ook het beleid goed afstemmen. Bovendien vinden we het belangrijk om feeling te houden met beide winkels.’ Daar komt ook nog bij dat de twee ondernemers elkaar versterken. Berkvens: ‘Ik ben wellicht wat beter in communiceren naar buiten, terwijl Bruce een winkel geweldig kan wegzetten. Daarnaast hebben we dezelfde gretigheid om resultaten neer te zetten. We versterken elkaar en vangen elkaars zwaktes op.’

Flinke slagen gemaakt direct na de overname

Berkvens en Peters worden het komende half jaar in Zwanenburg nog begeleid door Joop Verburg, die 27 jaar geleden de winkel onder de rook van Schiphol opende. ‘Hij zorgt ervoor dat wij een zachte landing krijgen als ondernemer’, zegt Berkvens. ‘Joop is een echte ondernemer, terwijl wij gedrild zijn in de processen van Albert Heijn. In de basis is dit een hele goede winkel voor de klant, maar op het gebied van processen hebben we meteen slagen gemaakt die we voorheen ook deden als we een winkel overnamen.’ De scheidend ondernemer zelf vult aan: ‘Belangrijk in een winkel als deze is het sfeertje, de aandacht van de eigenaar voor de klanten. Hij moet ook herkenbaar zijn.’

Maximaal 10 procent van de tijd aan kantoorwerk

De komende maanden moeten uitwijzen hoe het ondernemersvak bevalt, maar de eerste ervaringen zijn veelbelovend. Berkvens: ‘Als ondernemer kun je een winkel beter bestieren dan als supermarktmanager. In de organisatie gelden overal dezelfde regels. Die gelden hier ook, maar je kunt het verschil maken met klantenbinding, bijvoorbeeld met leuke lokale acties.’ Klanten van de AH’s in Zwanenburg en Rijnsburg zullen de twee nieuwe ondernemers veel tegenkomen op de winkelvloer. Aan kantoorwerk moet maximaal 10 procent tijd besteed worden, vinden Peters en Berkvens.

Het ondernemende duo. Foto: Diederik van der Laan

Het ondernemende duo. Foto: Diederik van der Laan

Direct proactief actie ondernemen

Laatstgenoemde: ‘We houden er niet van om achteraf tegen mensen te kunnen zeggen wat er mis ging, we nemen liever direct, proactief, actie. We vinden het ontwikkelen van medewerkers belangrijk, dat doe je op de vloer. Daarnaast ben je natuurlijk aanspreekpunt voor klanten.’

Papieren huisjes zijn échte huisjes geworden

De komende tijd gaat het duo de winkels op het beoogde niveau brengen. ‘We vinden het spannend wat we gaan doen. Nu gaan we leren wat het inhoudt om ondernemer te zijn’, aldus Peters. De papieren huisjes die hij jaren geleden maakte, zijn echte huisjes geworden. Hoeveel huisjes dat op termijn worden, weet hij niet. ‘Eerst gaan we Rijnsburg binnen een jaar verbouwen en vergroten, daarna zien we wel wat op ons pad komt.’

Reageer op dit artikel