artikel

Achtergrond: Waarom ramkrakers mikken op AH

Branche & Bedrijf 4226

Achtergrond: Waarom ramkrakers mikken op AH
Roel Dijkstra (archief)

DOETINCHEM – Albert Heijn voerde onlangs spoedoverleg met politie en ING om het aantal ramkraken terug te dringen dat is gericht op inpandige geldautomaten. De buit is veelal nihil, maar de schade enorm.

Waarom juist AH dit overleg voerde is geen toeval, zo blijkt uit een inventarisatie van Distrifood. De Nationale Politie kon geen exacte cijfers verschaffen, maar uit de metingen van dit blad blijkt dat dit jaar al zeker negen AH’s het doelwit waren van ramkrakers. Dat betekent dat de marktleider gemiddeld anderhalve ramkraak per maand te verwerken krijgt.

Ramkrakers vooral actief in Gelderland

Wat opvalt is dat vooral Gelderse vestigingen en daaraan grenzende regio’s onder vuur liggen. Dat zou kunnen duiden op een bende die zijn wortels in de regio heeft. Albert Heijn wil weinig zeggen over de uitkomst van het overleg dat heeft plaats gehad tussen de marktleider, de politie en de ING-bank. ‘We herkennen dat er in Gelderland de afgelopen tijd veel ramkraken zijn. De reden hiervan is ons onbekend, wellicht kan de politie daar meer over vertellen. We hebben overleg met politie en ING gehad om te kijken wat we tegen de ramkraken kunnen doen.’ Welke maatregelen dat zijn, wil AH niet zeggen. Ook over de geleden schade doet de marktleider geen mededelingen. Die moet in sommige gevallen echter enorm zijn.

Voorbeeld van een ramkraak met veel schade

AH Parkweide van multifranchiser Ten Have in Ede was in de nacht van 19 op 20 mei doelwit van een plofkraak. Die mislukte, maar de geldautomaat vloog in brand. Vanwege de rookschade zijn alle artikelen afgevoerd. De schoongemaakte winkel is volledig met nieuw assortiment gevuld en heropende pas na een week. Alleen al de omzetschade bedraagt honderdduizenden euro’s.

Ramkraak op AH in HeezeFoto: Bert Jansen (archief)

Is er een bende actief?

De ramkraken op de AH’s hadden bijna allemaal plaats in het gebied dat onder het politiekorps Oost-Nederland valt. Een woordvoerder wil bevestigen noch ontkennen of de politie aan een bende denkt. Hij zegt wel geen aanhoudingen op korte termijn te verwachten.

Waarom mikken ramkrakers juist op Albert Heijn?

Dat vooral AH doelwit is van de krakers, komt omdat de ING-automaten ook buiten openingstijd geld bevatten. Jules van Well van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maakt onderscheid tussen twee typen: pin-automaten die worden bijgehouden door de winkelier zelf en automaten die worden gevuld door banken. ‘Belangrijk verschil is dat bij die eerste ’s avonds de geldlade eruit wordt gehaald en in de kluis wordt opgeborgen, bij de tweede variant blijven de geldcassettes zitten. Criminelen worden aangetrokken door het vermoeden dat er een grote buit te halen valt.’

CBL mikt op aanpassingen om kans op buit te verkleinen

Ook het CBL is in overleg met banken en politie. Dat heeft als resultaat dat geldautomaten beter worden beveiligd. ‘Hoe en wat ze doen kan ik niet toelichten. Alleen dat de aanpassingen gericht zijn op verder voorkomen van buit voor de criminelen.’ Dat moet voorkomen dat criminelen nog het idee hebben dat er iets te halen valt. Supermarkten kunnen volgens Van Well zelf iets aan preventie doen door de positionering van de automaat. ‘Klantvriendelijk is dicht bij de deur, veiliger is dieper in de winkel. Waarbij overigens de schade ook weer groter wordt als ze toch met een auto naar binnen rijden.’

Ramkraak op Plus Almere

Criminelen moeten zien dat er niets te halen valt

Het type geldautomaat dat winkeliers zelf bijhouden, en dat ’s nachts geen cash bevat, is inderdaad minder vaak doelwit van ramkrakers. Henk Holzhauer van automatenleverancier YourCash zegt dat vorig jaar drie pogingen zijn gedaan zo’n automaat te kraken. ‘Dat was bij winkeliers die de automaat ’s nachts niet leeghalen en de cassettes niet in de kluis opbergen, zoals wij wel adviseren. Dan kun je namelijk de automaat ’s nachts wijd open laten staan en zien criminelen dat er niets is te halen.’

Contant geld recyclen zorgt voor meer veiligheid

YourCash heeft in Nederland meer dan 800 automaten bij supermarkten uitstaan. Doordat de ondernemer ze zelf vult, kan hij zijn contante geld ‘recyclen’ en hoeft hij minder geld af te storten. Dat scheelt bovendien in de kosten van geldtransporteurs.

Toch zijn ook hier risico’s aan verbonden

Dat ook deze automaten mogelijk een aantrekkingskracht op criminelen hebben, ervoeren ze in april dit jaar bij Plus Dennis en Jolanda Franssen in Spaubeek. Toen de ondernemer ’s ochtends voor opening de automaat bijvulde, die van buitenaf in het zicht staat, sloegen overvallers toe. Ze ramden met mokers door het veiligheidsglas. ‘Dennis wist zich maar tenauwernood in het kantoor in veiligheid te brengen, maar hij kon de automaat niet meer sluiten’, herinnert Jolanda zich. De overvallers gingen er met een geldcassette met briefjes van €50 vandoor. ‘De totale schade bedroeg rond €7000.’

Reageer op dit artikel