artikel

Van Tol aan tafel bij Walmart

Branche & Bedrijf

Van Tol aan tafel bij Walmart

Retailorganisatie Van Tol in Bodegraven is bekend als het bedrijf achter de formules Troefmarkt en Dagwinkel en als leverancier van een groot aantal rijdende winkels in Nederland. Minder bekend zijn de import- en exportactiviteiten. Die begonnen ooit onder de naam Van Tol Overseas en waren bedoeld om (voormalige) landgenoten in Australië, Suriname en de Antillen van Nederlandse producten te voorzien. Van Tol Overseas heet inmiddels Van Tol Import-Export. Actief in 70 landen en goed voor ruim een kwart van de totale omzet van het bedrijf.

Toen Peter Boer (35) in 2007 bij Van Tol binnenstapte, had de onderneming  net een belangrijk besluit genomen. De import- en exportactiviteiten zouden worden geprofessionaliseerd. Dat besluit was vooral ingegeven door de beslissing van Unilever Nederland om alle exportactiviteiten van de Nederlandse merken Calvé en Conimex in handen te geven van de groothandel uit Bodegraven. Het klinkt vreemd: dat een multinational als Unilever die actief is in zoveel landen zijn exportactiviteiten aan een kleine speler als Van Tol uitbesteed.

Minder raar
Maar volgens Boer is dat minder raar dan het lijkt. ‘Er komt bij de organisatie van export meer kijken dan gedacht. Als het dan geen kernactiviteit is, en dat was het niet voor Unilever Nederland, lopen de kosten snel op en wordt het lastig om er nog iets aan te verdienen.  Tegelijkertijd wilde het bedrijf de exportomzet wel behouden; omzet is per slot van rekening omzet. Maar ze wilden geen ‘hoofdpijn’ meer hebben van die omzet. Via via is Unilever toen bij Van Tol terechtgekomen en hebben ze ons gevraagd om de export voor Calvé en Conimex te gaan doen.’

Hak
Boer, officieel luidt zijn functieomschrijving: ‘commercial manager brands’,  startte zes jaar geleden samen met Arthur Oosterom en drie medewerkers. Inmiddels zijn dat er 14, want Van Tol Import-Export doet niet alleen de export voor Unilever, maar sinds begin dit jaar ook voor de Nederlandse Heinz merken (onder meer Sandwich Spread) en sinds 1 juli jongstleden ook voor Hak. Trots vertelt Boer dat de exportomzet van Heinz sinds de ‘overname’ door Van Tol al met 30 procent is toegenomen. 

Sandwich Spread bij Walmart
En via de Canadese importeur Tree of Life is Van Tol nu in onderhandeling met  ‘s werelds grootste retailer Walmart. Die overweegt om Heinz Sandwich Spread in het assortiment van haar Canadese vestigingen op te nemen. De activiteiten vanuit Bodegraven gaan dus wel wat verder dan uitsluitend het fysiek distribueren van de bekende A-merken.

Groot maken
Export vormt verreweg de belangrijkste activiteit van Van Tol Import-Export. ‘Driekwart van onze business betreft export’, aldus Boer. En het bedrijf richt zich daarbij op de export van sterke Nederlandse merken. Bij de importactiviteiten gaat het juist om het groot maken van buitenlandse merken. Zo heeft het Spaanse importproduct Chovi Allioli vrijwel volledige distributie in Nederlandse supermarkten. Ook de luxe producten onder het merk  ‘Het Goede Leven’ vallen onder de importactiviteiten.  Deze producten worden verkocht bij delicatessen- of boerderijwinkels en zitten in kerstpakketten.

Het complete interview is te lezen in het septembernummer van Foodmagazine

Klik hier voor de digitale versie (voor bestaande abonnees) >>>

Klik hier voor een abonnement >>>

Reageer op dit artikel