artikel

GSM-dienst wint terrein in de supermarkt

Branche & Bedrijf

GSM-dienst wint terrein in de supermarkt

DOETINCHEM – Mobiele telefoons hebben al sinds ze op de markt zijn invloed op de manier waarop klanten boodschappen doen. Door de introductie van nieuwe technieken is het ook steeds meer een wapen dat supermarkten zelf kunnen inzetten.

In 1998 had al één op de drie Nederlanders een mobiele telefoon, terwijl dit percentage drie jaar later al was opgelopen tot 84. Intussen is de mobiele telefoon niet meer weg te denken uit de maatschappij en zijn het telkens weer nieuwe generaties mobieltjes die hun weg vinden naar de gebruikers. Die krijgen de vergeten boodschappen intussen door via sms of via mobiel chatten.

Experimenten

Hier en daar werd wel geëxperimenteerd met bijvoorbeeld aanbiedingen via sms, maar dat werd nooit op grote schaal uitgerold. De opmars van mobiel internet heeft dat veranderd. Cruciale datum in die ontwikkeling is 9 januari 2007, toen Apple de lancering van de iPhone bekendmaakte. Het vormde de inleiding van de doorbraak van mobiele applicaties, afgekort apps. Slimme programmaatjes die al dan niet via internet handige diensten verzorgen via de mobiele telefoon. Daarmee ontstond de mogelijkheid voor derde partijen om invloed uit te oefenen op het aankoopproces van consumenten in de winkel.

Albert Heijn

De eerste Nederlandse supermarktketen die actief van het medium gebruik ging maken was Albert Heijn. Hun app heet toepasselijk genoeg Appie en werd half november 2009 in Zaandam gepresenteerd. Het mobiele programma stelt gebruikers in staat boodschappenlijstjes te maken en de producten vervolgens in de winkel te zoeken. De klant kan verder door 8500 recepten bladeren om inspiratie op te doen voor de maaltijd. Dankzij de koppeling met de Bonuskaart ontstaat een overzicht van recente persoonlijke aankopen. Veelgekochte artikelen kunnen zo in een handomdraai op het lijstje worden gezet. Dat is pas het begin voor Appie. Vooralsnog spreekt de supermarktketen alleen de ruim vierhonderdduizend gebruikers van de iPhone aan. Verdere uitbreiding ligt voor de hand. De technieken zijn er al.

 

 

Reageer op dit artikel