artikel

Caissière kan gerust leeftijd checken

Branche & Bedrijf

Caissière kan gerust leeftijd checken

DOETINCHEM – Jongeren die alcohol kopen, moeten zich kunnen legitimeren. De overheid wil dat minstens 90 procent van de jeugdige klanten wordt gecontroleerd, maar supermarkten halen deze doelstelling bij lange na niet. Nieuwe hulpmiddelen kunnen caissières bijstaan in adequate leeftijdscontrole.

Drukte bij de kassa’s en vrees van kassapersoneel voor agressie van klanten zijn volgens Securisc, aanbieder van beveiligingsmiddelen voor detaillisten, grote problemen bij de uitvoering van leeftijdscontroles. ‘Bovendien wordt er regelmatig gefraudeerd met legitimatiebewijzen’, zegt Gert Stevens van Securisc Nederland. ‘De juiste leeftijd moet snel en foutloos worden vastgesteld.’

Snelle controle

Securisc een systeem heeft ontwikkeld dat compact is en snel de leeftijd controleert. ‘Het is een lezer van legitimatiebewijzen die is ontwikkeld op basis van de identificatielezers die wereldwijd al op luchthavens worden toegepast’, zegt Stevens. ‘In enkele seconden wordt de juiste leeftijd van de houder van het legitimatiebewijs afgebeeld op de kassadisplay.’ Securisc gaat dit systeem testen bij verschillende locaties van Kiosk, die Servex op de perrons en in de hallen van de Nederlandse Spoorwegen exploiteert. Securisc wil dit systeem ook aan supermarkten aanbieden.

Nieuwe wetgeving

Dit najaar wordt waarschijnlijk de nieuwe wet van kracht die de verkoop van alcohol en rookwaren aan jeugdigen reguleert. Mogelijk wordt de ondergrens opgetrokken van 16 naar 18 jaar en bevat de nieuwe wet een ‘three strikes and out’-clausule. Dat betekent dat de supermarkt die drie veroordelingen heeft, zijn drankverkoop dient te staken. ‘Als de supermarkten dan nog geen sluitend controlesysteem hebben, worden maatregelen urgent’, zegt ondernemer Erwin ten Brink van Ten Brink Foodretail in Alphen aan den Rijn. Sinds kort heeft Ten Brink twee van zijn kassa’s uitgerust met ‘ageviewer’, een controlesysteem dat is ontwikkeld door de Hollandse Exploitatie Maatschappij (HEM) in Breda.

Beeldverbinding

Ageviewer brengt een beeldverbinding tot stand met een extern controlecentrum zodra de caissière al-cohol of rookwaren scant. Bij twijfel over de leeftijd zal de controleur om een legitimatiebewijs vragen. De klant plaatst dit op een speciale terminal waardoor de leeftijd wordt gecheckt. ‘We doen dit nu drie weken en het werkt prima’, zegt Ten Brink. ‘Het controleteam is heel scherp en onderschept waar mogelijk ook vervalste of verlopen legiti-matiebewijzen. Wellicht rust ik op termijn alle kassa’s uit met ageviewer, maar nu gaat het nog om de uitleg van een nieuw systeem. Klanten moeten eraan wennen. De acceptatiegraad is hoog en de privacy van de klant is gewaarborgd.’

Prettiger werken

De kosten van het systeem zijn afhankelijk van het aantal gecontroleerde transacties. ‘Voor een gemiddelde supermarkt met vijf kassa’s liggen de transactiekosten rond de 120 euro per week en zijn de kosten van hardware circa 70 euro per week’, zegt Benschop. ‘Daarmee bescherm je je winkel tegen boetes of zelfs sluiting. En het is prettiger werken voor de caissières.’

 

 

Reageer op dit artikel