artikel

‘Schapschermpje wint aan populariteit

Branche & Bedrijf

‘Schapschermpje wint aan populariteit

DOETINCHEM – Kleine beeldschermpjes voor op het schap zijn bezig aan een opmars in de supermarkten. Een promotiefilmpje precies op de plaats waar de klant beslist, blijkt een zeer effectieve vorm van narrowcasting.

‘Plafondschermen zijn eigenlijk niet meer dan een digitale versie van de aloude kartonnen plafondhanger’, zegt Otto Uijttewaal, directeur van het media- en marketingbedrijf Boost. ‘Ze zijn goed om een sfeer te creëren, de invloed op het aankoopgedrag is nihil.’ Schapschermpjes werken veel effectiever, zegt Uijttewaal.

Gedaalde kostprijs

De populariteit van de schapschermpjes bij fabrikanten én supermarktketens is te danken aan de gedaalde kostprijs van de apparatuur en het matige rendement van de grote plafondschermen, zegt Uijttewaal. Uit een in mei verschenen onderzoek van Popai Benelux, de brancheorganisatie voor instore marketing, kwam naar voren dat klanten de grote schermen aan het plafond nauwelijks opmerken, slechts 5 procent ziet ze. Op het schap blijkt narrowcasting veel effectiever, 20 procent neemt de digitale boodschap waar.

Verkoopstijging

Uit een onderzoek naar de effectiviteit van schapschermpjes kwam naar voren dat ze gemiddeld een verkoopplus van 1400 procent genereren. ‘Hierbij zijn de verkopen gemeten van 84 promotieactiviteiten met alledaagse producten als ketchup, bouillonblokjes en soepen. Bewust geen innovaties, want daarbij kun je ook profijt hebben van andere reclame-uitingen’, aldus de Boost-directeur.

Drie schermen

Een supermarkt heeft standaard genoeg aan drie kleine beeldschermpjes. Wekelijks worden die ingezet om folderacties en promotiecampagnes van de retailer zelf of fabrikanten te ondersteunen. De schapschermen zitten met een stevige anti-diefstalklem vast en hebben genoeg aan een stopcontact. De content wordt via Wifi draadloos overgebracht. ‘Wij merken dat steeds meer fabrikanten hiervan de voordelen inzien. Voor de supermarkten is het van belang dat ze er zelf geen omkijken naar hebben. Bij ons verhangt de buitendienst de schermen.’ Een schapfilmpje moet overigens wel aan andere criteria voldoen dan die op een groter scherm, merkt Uijttewaal op. ‘Het heeft geen zin om het product en de prijs te laten zien, want die staan al vlakbij.’

 

 

Reageer op dit artikel