artikel

Jan Linders wil warmte doorverkopen

Branche & Bedrijf

Jan Linders wil warmte doorverkopen

HERKENBOSCH – Supermarktketen Jan Linders is druk bezig om op alle niveaus energie te besparen. ‘Energiebesparing zit bij ons in de bedrijfsgenen’, vertelt Cor Pleunis, coördinator Bouw en Inrichtingen. De keten ontwikkelt momenteel plannen om overtollige warmte te gebruiken voor woningverwarming.

Dat laatste moet gaan gebeuren in de nieuw te bouwen supermarkt in het Limburgse Klimmen. Voordat de eerste paal de grond in gaat, zijn we alweer een jaar verder, verwacht Pleunis. Het principe is al wel duidelijk. Elke supermarkt moet overtollige warmte uit de diepvrieskasten en koelingen kwijt. Dat overschot is ook weg te voeren naar dieper liggende aardlagen. Via warmtepompen kunnen woningen hiervan in de koudere maanden profiteren.

Glasplaten
‘Vanuit mijn bouwtechnische achtergrond ben ik altijd zeer geïnteresseerd geweest in energiebesparing. Bij Jan Linders kon ik die kennis volop gebruiken’, vertelt Pleunis. ‘Al bijna tien jaar geleden hebben we de diepvrieseilanden van de supermarkt in Boxmeer met glasplaten afgedekt. Dat gebeurde in samenwerking met Fri-Jado en de technische handelsonderneming Tahob. In eerste instantie reageerden klanten afwachtend, maar al na de eerste maand was er sprake van een omzetstijging. Een diepvriespresentatie achter glas kent een zekere kwaliteitsuitstraling. Mensen raakten daardoor meer geïnteresseerd in het aanbod’, zegt de bouwcoördinator. ‘In Boxmeer kwamen we tot een dagbesparing van net geen 42 procent, wat destijds op jaarbasis een bedrag opleverde van ruim 3300 gulden.’ De beslissing werd snel genomen. In de jaren 1999 en 2000 werden de diepvriezers in alle veertig winkels uitgerust met glasafdekking.

Koudemiddel
Eén van de meest spectaculaire milieumaatregelen in Herkenbosch (en ook in Arnhem) is het gebruik van CO2 als koudemiddel. Deze is vrijwel volledig in de plaats gekomen van het milieuschadelijke freon. Alleen bij de compressoren wordt nog freon gebruikt. ‘De totale installatie is een stuk duurder dan een freon-installatie. Er bestaat een prijsverschil van meer dan 10 procent, maar daar staat tegenover dat CO2 als koudemiddel volkomen onschadelijk is. Bovendien bestaat er vanaf 2015 sowieso een verbod op freon.’ De vestigingen in Arnhem en Herkenbosch gebruiken nul kuub gas. Ook in de winterperiode is de warmte-uitstoot bij de koelingen en diepvriesmeubels voldoende om het behaaglijk te krijgen. ‘Er ligt meer dan tien kilometer vloerverwarming in deze vestiging. Dat is voldoende voor een lekkere gevoelstemperatuur in de winkel, maar ook in de kantine.’

 

Reageer op dit artikel