nieuws

NVWA zet loktieners in tegen tabaksverkoop

Assortiment 1861

NVWA zet loktieners in tegen tabaksverkoop
Foto: ANP

DEN HAAG – De kans dat minderjarigen die proberen in de supermarkt sigaretten te kopen, hebben een kans van 81 procent dat ze hun tabaksproduct meekrijgen. De NVWA gaat 17-jarige testkopers inzetten om dit tegen te gaan.

Dat blijkt uit cijfers die in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn verzameld. Supermarkten doen het overigens nog beter dan gespecialiseerde verkopers van tabak. Bij tabaksspeciaalzaken is de kans dat minderjarigen sigaretten kunnen kopen zelfs 94 procent.

Minder jongeren doen kooppogingen

Uit het onderzoek, uitgevoerd door het bureau Breuer & Intraval, laat wel zien dat minder jongeren proberen om tabak te kopen in de supermarkt. De kans dat ze bij deze poging slagen is echter wel fors hoger geworden. In 2016 was dit 53 procent en nu dus 81 procent. Bij tabakswinkels lag de kans op een geslaagde aankoop in 2016 op 62 procent.

Instantie gaat 17-jarige testkopers inzetten

De NVWA zegt het komende jaar haar risicogerichte toezicht voort te zetten. ‘Daarnaast ontwikkelt de NVWA een nieuwe toezichtmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van 17-jarige testkopers’, stelt de controlerende instantie. Dit gebeurde al rond de verkoop van alcoholhoudende dranken.

46 boetes voor levensmiddelenbedrijven

De rapportage laat zien dat vorig jaar 944 controles zijn uitgevoerd bij levensmiddelenzaken rond de verkoop van tabak. Daarbij werden 172 kooppogingen door mensen die mogelijk minderjarig was gezien. Het leidde uiteindelijk tot 46 boetes. Onder levensmiddelenzaken vallen supermarkten, avond- en buurtwinkels. De NVWA concludeert dat formulebedrijven ‘de regels beter naleven’.

Een winkel moest sluiten

Slechts één winkel moest tijdelijk de deuren sluiten omdat er drie keer overtredingen werden geconstateerd. Dit betrof een tabaksspeciaalzaak. Die werd ook direct twee keer door de inspectie gesloten.

Reageer op dit artikel