nieuws

Hittegolf levert supers niks op

Assortiment 3059

Hittegolf levert supers niks op

ZALTBOMMEL – De warme weken leveren geen extra verkoop op in de supermarkt. Wel ziet IRI verschuivingen: ijs, bier en frisdranken vervangen traditionele producten als rijst in de winkelkar.

Onderzoeksbureau IRI ziet extra verkopen in ijs, bier en frisdranken. Andere categorieën, zoals soep en rijst, staan echter duidelijk onder druk. Onder de streep zie je van de hitte van de afgelopen weken dus weinig terug op de supermarktrekening, stelt het bureau. Of de supers een vergelijkbare omzet behalen als tijdens een WK-jaar waarin Nederland zich wel kwalificeert, kan IRI op dit moment nog niet te zeggen.

Hitte: geen tekorten, wel dure groente

Anders dan in andere jaren is er nog geen melding geweest van tekorten in het schap. Met name in 2015 berichtten diverse formules dat zij met leveringsproblemen kampten en niet aan de grote vraag naar ijs konden voldoen. Wel valt het AH op dat groente duurder is door de aanhoudende droogte. Boeren hebben lagere opbrengsten omdat zij minder mogen sproeien.

Omzeteffect hitte vooral in het weekend

Naar verwachting zal de hitte nog de hele maand juli aanhouden. Ook in de weekenden. Rini Emonds van IRI: ‘De positieve effecten van mooi weer voor supermarkten zijn groter als het mooie weer in het weekend valt én het niet te warm is voor de barbecue.’

Zie ook: AH: groente duurder door droogte

 

Reageer op dit artikel