nieuws

Blokhuis wil in gesprek met branche

Assortiment 1284

Blokhuis wil in gesprek met branche
Foto: ANP

DEN HAAG – Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid is blij met het besluit van Lidl Nederland om sigaretten in de ban te doen. Hij hoopt dat andere supermarktbedrijven er een voorbeeld aan nemen en nodigt hen binnenkort uit voor een gesprek hierover.

‘Hulde’, zegt Blokhuis over het besluit van Lidl. ‘Een belangrijke stap op weg naar de rookvrije generatie.’ Verslavingskunde Nederland reageert verheugd. ‘Dit is een grote stap, die landelijk en internationaal een grote impact zal hebben’, zegt een woordvoerder. ‘Lidl zit in 30 landen en Lidl Nederland is internationaal de eerste die de verkoop van sigaretten staakt.’

Organisaties blij met besluit Lidl

Ook de Alliantie Nederland Rookvrij, waarin ruim 100 organisaties zitten, waaronder KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds, is blij. ‘Dit is een fantastisch besluit dat wij van harte toejuichen. Andere supermarkten moeten dit voorbeeld volgen’, zegt voorzitter Floris Italianer van de alliantie.

Jumbo volgt voorbeeld Lidl niet

Begin dit jaar stopten de drogisterijen Kruidvat en Trekpleister al met de verkoop van tabak. Supermarktketen Jumbo is dat niet van plan. ‘We vinden het belangrijk dat onze klanten voor al hun boodschappen bij Jumbo terechtkunnen. Dus ook voor rookwaren’, aldus een woordvoerder, die er op wijst dat het rookwarenschap in de winkel wel is afgedekt.

Bijna kwart klanten AH koopt tabak

Ook marktleider Albert Heijn blijft tabak verkopen. ‘Onze klanten kunnen bij Albert Heijn terecht voor al hun boodschappen. Voor ongeveer een kwart van onze klanten is tabak daar een onderdeel van’, zo wordt een woordvoerder van Albert Heijn geciteerd.

Lees ook: Lidl stopt met verkoop sigaretten

Reageer op dit artikel