nieuws

Plus, Deka en Landmarkt gaan bijvangst verkopen

Assortiment 2537

Plus, Deka en Landmarkt gaan bijvangst verkopen

AMSTELVEEN – Plus, Dekamarkt, en Landmarkt gaan bijvangst verkopen. De drie formules hebben daartoe samen met milieuorganisatie Good Fish Foundation een statement ondertekend.

De supermarkten laten hiermee volgens de milieuorganisatie zien dat ‘ook minder bekende vissoorten uit de Noordzee een plek verdienen in het schap en op ons bord.’ TV-kok Yvette van Boven steunt deze actie en helpt mee in de speciaal ingerichte bijvangstkraam op de vrijdagmarkt in Amstelveen.

Bijvangst vaak teruggegooid

Nederlandse kottervissers vissen op tong en schol. Maar op de Noordzeebodem zwemmen allerlei vissoorten door elkaar heen. Wat er naast tong en schol in het net zit wordt bijvangst genoemd. Er is weinig vraag naar de minder bekende vissen. Daardoor verdienen de vissers er amper wat aan en worden ze vaak weer teruggegooid. Een kilo sliptong brengt bijna tien keer zo veel op als een kilo schar. Wanneer de onbekendere vissoorten zoals schar, wijting en steenbolk wel worden gegeten hoeft er minder tong en schol gevangen te worden. Bovendien gaat dit op die manier verspilling tegen, zegt Good Fish Foundation.

Met supermarkt meer consumenten bereikt

In marktkramen is vaak wel een behoorlijke variatie aan Noordzeevis te vinden. In de supermarkt is dat vaak niet het geval. En dat terwijl een meerderheid van Nederlanders daar tegenwoordig z’n vis koopt. Nu Plus, DekaMarkt en Landmarkt de onbekendere Noordzeevis onder de aandacht van de consument gaan brengen, wordt een grotere groep consumenten bereikt en geïnformeerd. Dit jaar en volgend jaar zullen de supermarkten een bijvangstconcept doorontwikkelen en producten ontwikkelen.

Afname bij MSC-gecertificeerde scholvisserijen

De afgelopen jaren hebben de Nederlandse supermarkten op het gebied van duurzame vis al grote stappen gemaakt door zoveel mogelijk vis met het duurzame MSC-keurmerk en het verantwoorde ASC-label in de schappen te leggen. De onbekende Noordzeevissoorten hebben dit certificaat nog niet. De supermarkten nemen hun bijvangst daarom af van MSC gecertificeerde scholvisserijen.

 

Reageer op dit artikel