nieuws

Ekoplaza knokt met Diabetes Fonds tegen suiker

Assortiment 1290

Ekoplaza knokt met Diabetes Fonds tegen suiker
Screenshot: Distrifood

VEGHEL – Ekoplaza gaat strijd voeren tegen de overmatige suikerconsumptie in Nederland. Samen met het Diabetes Fonds voert de biologische supermarktketen vijf ‘minder suiker weken.’

De aanpak van de actie tussen de supermarktketen en het fonds is vooral praktisch. Het gaat erom mensen tips en recepten te geven om het zo makkelijker te maken om minder suiker te consumeren. Dit is volgens het Diabetes Fonds ook dringend noodzakelijk. Uit hun onderzoek onder 1200 mensen blijkt dat 84 procent van de Nederlanders niet weet hoe ze de overmaat aan suiker kunnen bestrijden.

Driekwart Nederlanders probeert minder suiker te eten

Het onderzoek wees verder uit dat driekwart van de Nederlanders weleens heeft geprobeerd om minder suiker te eten en drinken. Mensen deden dit vooral om zich gezonder te voelen en om af te vallen. Eerder onderzoek wees uit dat consumenten, vaak onbewust, zo’n dertig suikerklontjes per dag binnenkrijgen. Verborgen suikers spelen daarbij een belangrijke rol. Dit is suiker dat is verwerkt in producten waar dat niet direct wordt verwacht.

Consument wil dat fabrikanten in actie komen

Volgens directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds ziet 85 procent van de ondervraagden in het eigen onderzoek alleen heil in een flinke suikerreductie in producten. Dit is echter een lange weg. ‘De afspraken zoals die nu zijn gemaakt tussen de overheid en industrie zijn zo beperkt dat dit onvoldoende stimuleert tot de ontwikkeling van producten met minder suiker. Fabrikanten moeten meer verantwoordelijkheid nemen.’

Reageer op dit artikel