nieuws

Staatssecretaris Van Rijn wil loktieners inzetten

Assortiment 2280

Staatssecretaris Van Rijn wil loktieners inzetten

DEN HAAG – Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil loktieners inzetten bij de handhaving van de leeftijdsgrens voor tabaksverkoop.

Om jongeren te beschermen tegen gezondheidsschade door roken, is op 1 januari 2014 een leeftijdsgrens van 18 jaar vastgesteld. In vele duizenden gevallen per jaar wordt er echter toch tabak verkocht aan jongeren onder de 18.

Ontdekking op heterdaad

Ondernemers moeten de leeftijdsgrens naleven en in 2016 heeft de NVWA in zeven verkoopkanalen 4316 leeftijdsgrenscontroles uitgevoerd en maatregelen opgelegd. Op dit moment handhaaft de NVWA als er sprake is van ontdekking op heterdaad.

Methode vergt veel inspanning

Deze methode vergt veel inspanning om op het juiste moment in het verkooppunt aanwezig te zijn. Staatssecretaris Van Rijn wil daar wat in veranderen, meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Gelet op de hoge slaagkans voor jongeren die tabak proberen te kopen, acht ik een intensievere aanpak voor toezicht nodig. Ik heb de NVWA daarom gevraagd om de inzet van testkopers bij de handhaving van de leeftijdsgrens voor tabak te onderzoeken. Dit geldt zowel voor fysieke verkooppunten als voor internetverkoop.’

Geschatte landelijke aantallen

In supermarkten slagen jongeren van 16 en 17 jaar er naar schatting zo’n 77.000 keer per jaar in om tabak te kopen blijkt uit onderzoek van de onderzoeksbureaus Intraval en Nuchter. Wanneer testkopers worden ingezet, wordt nog vaak tabak meegegeven zonder de leeftijd te verifiëren. Het aantal geslaagde kooppogingen is door de beide onderzoeksbureaus geëxtrapoleerd naar geschatte landelijke aantallen. Dan blijkt dat bij cafetaria’s 352.000 aankooppogingen per jaar door jongeren van 16 en 17 jaar slagen, bij tabakswinkels gaat het om 172.000 geslaagde pogingen en bij supermarkten dus om 77.000.

Ondernemers beter in staat leeftijdsgrens na te leven

Desondanks is een aankooppoging in supers in 2016 flink gedaald naar 33 procent, ten opzichte van 2015, toen het 47 procent was. ‘De supermarkten en tankstations hebben het afgelopen jaar veel extra aandacht besteed aan de naleving van de leeftijdsgrens. Dat vind ik goed om te zien’, laat staatssecretaris Van Rijn in dezelfde brief weten. ‘De cijfers tonen aan dat ondernemers veel meer dan in 2015 in staat zijn om de leeftijdsgrens na te leven.’ Ondanks de verbetering van de naleving blijkt dat het in elk verkoopkanaal voor jongeren onder de 18 nog steeds goed mogelijk is om tabak te kopen.

Reageer op dit artikel