nieuws

CBL verwijt Van Rijn laksheid in tabaksdiscussie

Assortiment 1180

CBL verwijt Van Rijn laksheid in tabaksdiscussie

DEN HAAG – Staatssecretaris Van Rijn heeft volgens het CBL verzuimd om actie te ondernemen om het uitstallen van rookwaar door tabaksverkopers terug te dringen.

Het CBL laat weten dat de supermarktbranche hem al maanden geleden een voorstel voor het sluiten van een overeenkomst hierover heeft gestuurd, maar dat de bewindsman niets meer van zich heeft laten horen.

Reactie op dreiging van Van Rijn

Het CBL reageert hiermee op de dreiging van Van Rijn donderdagmiddag om tabaksverkopers een uitstalverbod op te leggen, als ze niet spoedig afspreken hoe ze onder meer sigaretten in hun winkels aan het zicht onttrekken.

Tot eind deze maand de tijd

De maatregel moet er toe leiden dat klanten minder snel geneigd zijn om rookwaar te kopen. Van Rijn geeft de verkopers tot eind deze maand om actie te ondernemen omdat er, ondanks eerder aandringen vorig jaar, nog altijd geen overeenstemming over de kwestie is.

Uitbannen van tabaksdisplays

Van Rijn gaf supermarkten, sigarenzaken, tankstations en andere verkopers van tabak vorig jaar opdracht afspraken te maken over het uitbannen van tabaksdisplays. Maar zij hebben tot ongenoegen van de PvdA en de ChristenUnie, die de staatssecretaris om stappen hebben gevraagd, nog steeds geen overeenstemming bereikt. Het CBL bestrijdt dit laatste dus.

Kleurig uitgestalde pakjes sigaretten

PvdA-Kamerlid Marith Volp en haar ChristenUnie-collega Carla Dik-Faber hopen dat jongeren minder gauw zwichten voor de bekoring van de tabak als de kleurig uitgestalde pakjes sigaretten voortaan aan het oog zijn onttrokken.

 

Reageer op dit artikel