nieuws

Vomar stoot AH uit top 3 VarkensvleesMonitor

Assortiment 1899

Vomar stoot AH uit top 3 VarkensvleesMonitor
VarkenVleesMonitor mei 2016

AMSTERDAM – Vomar heeft Albert Heijn uit de top 3 verdrongen in de VarkensvleesMonitor, een ranglijst die aangeeft hoeveel varkensvlees Met een Beter Leven Keurmerk supermarkten verkopen.

Vomar verhoogde het percentage Varkensvlees met een Beter Leven Keurmerk met 8 procentpunt tot 51 procent. Daarmee is het AH voorbij gestoken, dat net als vorige maand op 50 procent blijft steken. Dat meldt de stichting Varkens in Nood. In april werd AH al van de tweede plaats verdrongen door Jumbo. De formule uit Veghel verhoogde ook deze maand weer het percentage Beter Leven varkensvlees, van 52 naar 57 procent. Lidl blijft onveranderd koploper met 65 procent, een procentpunt meer dan vorige maand.

Meer stijgers
Ook Plus, Aldi en Dirk verhoogden het percentage varkensvlees met het Beter Leven Keurmerk. Dat steeg bij Plus van 31 naar 36 procent, Aldi steeg 4 procentpunten tot 18 procent en Dirk ging van 42 naar 45 procent. De VarkensvleesMonitor laat zien welke supermarkten veel of juist weinig Beter Leven Keurmerk in hun assortiment hebben en of ze progressie boeken.

Dalers
Naast stijgers signaleert Varkens in Nood, initiatiefnemer van de monitor, ook dalers. Spar, Deka, Deen, Coop en Emté bieden minder keurmerk varkensvlees  dan ze vorige maand deden. Bij Coop daalde dat van 40 naar 30 procent van het assortiment varkensvlees. Emté, de supermarktformule die volgens de Monitor het minste varkensvlees met beter Leven Keurmerk verkoopt, daalde van 16 naar 9 procent.

De percentages varkensvlees met een keurmerk bij supermarkten. Bron: VarkensvleesMonitor

De percentages varkensvlees met een keurmerk bij supermarkten. Bron: VarkensvleesMonitor

Checken op belofte
Nederlandse supermarkten hebben in 2013 beloofd fasegewijs over te zullen stappen op varkensvlees met het Beter Leven Keurmerk. Varkens in Nood controleert maandelijks hoe het met de voortgang staat. Het Beter Leven Keurmerk geeft een indicatie voor het dierenwelzijn van de dieren. Hoe meer varkensvlees met dit kenmerk, des te hoger de score in de monitor.

Reageer op dit artikel