nieuws

Boer krijgt veel minder geld voor zijn melk

Assortiment

Boer krijgt veel minder geld voor zijn melk
Peter Hilz/Hollandse Hoogte

DEN HAAG – Boeren krijgen veel minder geld voor hun melk dan vorig jaar. Halverwege het jaar liggen de melkprijzen voor de boer ruim 30 procent lager dan halverwege 2014, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Consumenten betalen maar 5 procent minder dan vorig jaar.

De prijs in de winkel hangt af van de melkprijs bij de boer en de producentenprijs. Maar ook andere factoren zoals transportkosten en langlopende contracten met supermarkten spelen een belangrijke rol.

Productie
Tegelijk met de prijsdaling is de melkproductie gegroeid en de waarde van de melkexport gedaald. De productie van melk stijgt al tien jaar, maar is vooral de afgelopen maanden gestegen doordat per 1 april het melkquotum is afgeschaft. Boeren zijn sindsdien gemiddeld 125 kilo per dag meer gaan melken dan een jaar geleden.

Rusland
De totale waarde van de export van melk daalde in de eerste vijf maanden van 2015 met ruim 10 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014, aldus het CBS. Naar Rusland wordt bijna niets meer geëxporteerd, naar China juist meer. De melk die naar Duitsland werd verhandeld, heeft €100 miljoen minder opgebracht, die naar China juist €40 miljoen meer.

Prijsontwikkeling
De prijsontwikkeling van melk bij de boer laat de afgelopen jaren grote schommelingen zien. In november 2007 piekte de prijs naar €42,83 per 100 kilo. Vervolgens dook de prijs in juni 2009 naar beneden tot €19,45. Dit patroon lijkt zich nu weer te herhalen, zegt het statistiekbureau. In november 2013 was er een piek van €44,85. De afgelopen maanden gaat de prijs bij de boer weer flink omlaag. In juni was het diepe dal van juni 2009 echter nog niet bereikt.

Reageer op dit artikel