nieuws

Vandaag al spoedoverleg over babymelk

Assortiment

Vandaag al spoedoverleg over babymelk
ANP

LEIDSCHENDAM – De supermarkten en producenten van melkpoeder overleggen vandaag over de ontstane schaarste aan babymelkpoeder.

Door een enorme vraag vanuit China is in de schappen van de Nederlandse supermarkten soms geen babymelkpoeder meer te vinden. De koepelorganisatie van supermarkten en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) willen zo snel mogelijk een oplossing voor dit probleem, dat al enkele maanden duurt.

Weglekken

De supermarkten zien grote hoeveelheden babymelkpoeder ‘weglekken’. Veel Chinezen kopen de pakken op en sturen ze naar hun thuisland. Ook via de tussenhandel verdwijnen partijen naar China, waardoor Nederlandse ouders achter het net vissen. ‘Aan deze immorele opkopen moet een einde komen’, aldus Marc Jansen van het CBL. ‘Supermarkten zijn geen groothandel.’

Melamine-schandaal

Nutricia, Friso en Nestlé hebben hun productie al aanzienlijk opgevoerd, maar het probleem blijft onverminderd bestaan. In China is sinds het melamineschandaal in 2008 nog maar weinig vertrouwen in de melkpoeder die in eigen land wordt verkocht. Na de vervuiling stapten Chinese ouders massaal over op Europees melkpoeder.

Reageer op dit artikel