nieuws

Export groente en fruit elf procent lager

Assortiment

Export groente en fruit elf procent lager

ZOETERMEER – De export van Nederlandse groente en fruit lag in de eerste vijf maanden van dit jaar elf procent lager dan in dezelfde periode in 2010. Belangrijke factor daarbij is de EHEC-uitbraak in Duitsland die in mei begon.

Volgens het Productschap Tuinbouw bedroeg de uitvoer in totaal 734 miljoen kilo, waar dat een jaar eerder nog 820 miljoen kilo was. De cijfers zijn exclusief uien en producten met een industriële bestemming.

Komkommers

De oosterburen namen in die periode maar liefst 15 procent minder af. Het betrof vooral een daling bij komkommers, maar ook bij tomaten en paprika's.

VK en Frankrijk

De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk zakte twaalf procent en had onder meer betrekking op aubergines. De export naar Frankrijk daalde zestien procent; er ging minder hard fruit en tomaten naar het land.

Zweden en Denemarken

Richting Zweden daalde de uitvoer acht procent, maar het land voerde wel wat meer aubergine, komkommer en paprika in. Naar Denemarken nam de uitvoer met zeven procent af; er ging minder hard fruit, tomaten en paprika's heen, maar wel wat meer komkommers.

Plus naar Polen

De export naar Polen steeg maar liefst 37%. De Polen namen vooral meer hard fruit, komkommers en tomaten af.

Reageer op dit artikel