artikel

Plus Peperkamp doneert brood dagelijks aan minima

Assortiment 2470

Plus Peperkamp doneert brood dagelijks aan minima
Foto: Distrifood

SILVOLDE – Brood dat aan het eind van de dag overblijft, krijgt bij Plus Peperkamp een goede bestemming. Het wordt thuisbezorgd bij mensen die nét niet in aanmerking komen voor de Voedselbank.

Monique Peperkamp runt samen met haar ouders Frank en Wilma de Plus in het Achterhoekse Silvolde. De ondernemers doen sinds kort mee aan een uitrol van Plus in alle vestigingen die ervoor moet zorgen dat ook tegen sluitingstijd een gevarieerd broodaanbod is gegarandeerd. Want daar ontbrak het nog wel eens aan. ‘We bestellen sinds enige maanden dagelijks meer brood, zodat er aan het eind van de dag nog genoeg keuze is voor de klanten. Ook in kleinbrood is het aanbod van ons tegen sluitingstijd veel groter geworden’, zegt Monique Peperkamp die heeft ervaren dat de broodomzet behoorlijk is gestegen sinds ze meer bestelt, en de schappen gedurende de hele dag goed worden aangevuld. Het brood bij Plus Peperkamp is afkomstig van Bakkersland en een plaatselijke bakker.

Gunstige retourregeling vanuit Plus

Om te stimuleren dat de ondernemers meer brood bestellen, is Plus met hen een gunstige retourregeling overeengekomen. ‘Het hoofdkantoor vergoedt een deel van het te veel ingekochte’, legt de 28-jarige onderneemster uit. Het is mooi om aan het eind van de dag de schappen nog vol te hebben met een gevarieerd aanbod brood, maar dat betekent ook dat er veel meer overblijft dan voorheen. Voor de familie Peperkamp is dat een doorn in het oog.

Busje komt het overgebleven brood ophalen

Monique Peperkamp heeft contact gezocht met de Mini Manna Markt, een winkel voor mensen die niet genoeg geld hebben om rond te komen, uit het naburige Doetinchem. Ook heeft ze Diam’s Particulieren Hulp, een plaatselijke stichting die gezinnen helpt die het nodig hebben, ingeschakeld. Dagelijks zamelt deze stichting voedsel, kleding, speelgoed, linnengoed, huishoudartikelen en extra’s in om deze mensen te helpen. ‘Een busje van de stichting komt om de dag bij ons overgebleven brood  ophalen en bezorgt het dan bij personen die nét niet in aanmerking komen voor de Voedselbank’, aldus Monique Peperkamp. ‘Bijvoorbeeld mensen die voorheen wel voedselpakketten mochten ontvangen, maar nu niet meer, omdat het inkomen net iets te hoog is geworden, ontvangen het brood. De stichting stemt dat af met de Voedselbank. Wij hebben daar zelf geen invloed op.’

Mini Manna Markt speelt sleutelrol

De andere dag komt het overgebleven brood terecht bij de Mini Manna Markt, die het brood in de Doetinchemse winkel verkoopt aan sociale minima. Met de opbrengsten van de verkopen in deze winkel worden door Mini Manna Markt woningen ingericht voor personen die een nieuwe start moeten maken.

Begonnen met een Spar in Haalderen

Vader Frank Peperkamp is 35 jaar geleden begonnen met een Spar-winkel in Haalderen in de Betuwe, en heeft altijd zijn nek uitgestoken voor minima. Monique Peperkamp, die de opleiding tot ondernemer heeft gevolgd, en sinds twee jaar mede-eigenaresse is, heeft dit van haar vader overgenomen. Ook agf en vlees worden verwerkt in voedselpakketten die uiteindelijk bij de Voedselbank op een goede bestemming terechtkomen.

Brood is altijd speerpunt geweest

Brood is bij Plus Peperkamp altijd een speerpunt geweest. Brood- en banketbakkerij Docus van der Zande uit Ulft ging in 2013 een samenwerkingsverband aan met Plus Peperkamp Silvolde en Plus René Nijenhuis in het naburige Terborg. Op de brood- en banketafdeling heeft de Plus in Silvolde sindsdien twee ovens, zodat het afbakken wordt vergemakkelijkt.

Reageer op dit artikel