'We hebben 12 miljoen maaltijden gered van de prullenbak'

'We hebben 12 miljoen maaltijden gered van de prullenbak'
Country Manager Geertje Zeegers en Kathelijk van Elk, Impact Manager van Too Good to Go Nederland.

Uit onderzoek blijkt dat we nog steeds ontzettend veel voedsel weggooien met z'n allen. Maar liefst 40 procent van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild. Too Good To Go biedt supermarkten de kans om dit probleem aan te pakken. Al meer dan 6.000 partners redden elke dag via de Too Good To Go-app hun laatste producten van de prullenbak.

Recente data van WWF toont aan dat 40% van al het geproduceerde voedsel wereldwijd wordt verspild. Zonde en keer op keer weer shockerend, want dit lekkere eten zou alle hongerige buiken op de wereld vier keer kunnen voeden. Daarnaast zorgt voedselverspilling ook nog voor een groot verlies van grondstoffen, landgebruik, water, energie en arbeid. Tien procent van alle broeikasgasuitstoot wordt veroorzaakt door voedselverspilling, wat vier keer zoveel is als de vliegtuigindustrie. En dat is slecht nieuws voor de planeet. Voor al het eten dat we jaarlijks weggooien, is net zoveel landbouwgrond nodig als het oppervlak van China.

Voedselverspilling voorkomen is de meest effectieve oplossing tegen klimaatverandering”

In het Drawndown rapport heeft een groep internationale wetenschappers de beste oplossingen voor klimaatverandering onderzocht en gerangschikt. Met als uitkomst: voedselverspilling voorkomen is de meest effectieve oplossing tegen klimaatverandering en om de opwarming van de aarde tot 2°C te beperken. Voedselverspilling tegengaan is daarmee effectiever dan meer plantaardig eten of elektrisch rijden.

Een app tegen voedselverspilling

Dat konden de oprichters van Too Good To Go niet langer aanzien. Daarom lanceerden ze in 2016 in Denemarken de Too Good To Go-app. Hun ultieme droom? ‘Een wereld zonder voedselverspilling’, aldus Country Manager Geertje Zeegers. ‘Het idee is heel simpel. De app verbindt bedrijven met overgebleven eten aan consumenten uit de buurt. Consumenten reserveren een zogeheten ‘Magic Box’ met overgebleven eten via de app, betalen in de app en komen het eten op locatie ophalen.'

In 2018 kwam de app naar Nederland. Vandaag de dag ‘redden’ in Nederland meer dan 6.000 aangesloten partners hun laatste producten met Too Good To Go. Ruim 3 miljoen Nederlanders hebben de app op hun telefoon staan. De app is in korte tijd uitgegroeid tot hét platform waarmee al enorm veel voedsel wordt gered van de verspilling. Door zowel grote ketens, zoals Lidl en Plus, als veel lokale ondernemers.

Eten verwaarden

‘In Nederland gaat jaarlijks 2,5 miljoen ton voedsel verloren’, legt Kathelijn van Elk, Impact Manager, uit. ‘60 procent van de vermijdbare reststromen wordt verbrand, en 16 tot 28 procent gaat naar veevoer. Dit laatste klinkt misschien als een goede oplossing, maar de prioriteit zou moet liggen bij het zo hoog mogelijk verwaarden van eten. Dus moeten we ervoor zorgen dat het door mensen wordt gegeten.’ Dat blijkt ook uit de Ladder van Moerman. Dat model laat zien hoe voedsel en grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk gebruikt kunnen worden.

Van Elk: ‘Het voorkomen van verspilling is de meest wenselijke situatie. Als dat niet mogelijk is, dan is het verwerken tot nieuwe grondstoffen voor veevoer de tweede beste optie. Recycling, composteren en het verbranden van voedsel zijn het minst wenselijk.’

12 miljoen maaltijden gered

Too Good To Go is inmiddels actief in 17 landen en vier jaar onderweg in Nederland. Zeegers: ‘En we hebben inmiddels de 12 miljoenste maaltijd gered! Dat zijn 12 miljoen maaltijden die op een bord terecht zijn gekomen in plaats van onnodig in de prullenbak. De CO2-impact van 12 miljoen geredde maaltijden staat gelijk aan meer dan 32.000 vluchten van Amsterdam naar New York.’ Dit lijkt veel, maar dit is slechts een klein deel van de totale verspilling in Nederland. ‘Hier ligt dus nog een enorme uitdaging, waarbij ik elke speler uit de markt uit zou willen dagen om de daad bij het woord te voegen en concreet aan de slag te gaan om voedselverspilling te voorkomen.’

Hier ligt nog een enorme uitdaging, waarbij ik elke speler uitdaag om de daad bij het woord te voegen en aan de slag te gaan om verspilling te voorkomen”

Bedrijven en retailers nemen al veel maatregelen om voedselverspilling te voorkomen. Zo blijkt uit recent onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) dat van al het voedsel, inclusief dranken, dat Nederlandse supermarkten aanboden in 2020, gemiddeld 98,4% werd verkocht. 1,6% van het voedsel, uitgedrukt in kilogrammen, kwam niet bij consumenten terecht. Daarmee is de hoeveelheid voedselverspilling in supermarkten met 3,6% afgenomen ten opzichte van 2018.

Zeegers zegt daarover: ‘Iedere stap is er één. Maar toch gaat nog veel goed brood naar de vergister, of heeft het veevoer als eindbestemming. Terwijl via initiatieven als ‘brood van gisteren’, kortingstickers, de Voedselbank of de Too Good To Go Brood Box, dit brood nog maar wat graag door mensen wordt opgegeten. En wat te denken van de grote hoeveelheden restpartijen (obsoletes) bij bedrijven? Als er op tijd actie wordt ondernomen, is een discounter of een Voedselbank er nog erg blij mee. Daarom is het super belangrijk dat elk bedrijf een concrete doelstelling heeft op voedselverspilling en hier samen met haar partners aan werkt.’

Dit artikel is gesponsord door Too Good To Go.