Litouwse fabrikanten lopen voorop met milieuvriendelijke en duurzame voedselproductie

Litouwse fabrikanten lopen voorop met milieuvriendelijke en duurzame voedselproductie

Om de vervuiling die de voedingsindustrie veroorzaakt te verminderen, kiezen fabrikanten steeds vaker voor een milieuvriendelijke aanpak. Biologische voedingsopties aanbieden alleen is niet meer genoeg. Daarom gaan deze Litouwse bedrijven een stap verder. Ze omarmen duurzaamheidsprincipes die niet alleen worden doorgevoerd in de voedselproductie, maar in de hele keten.

Neem bijvoorbeeld het Litouwse bedrijf Ekofrisa, een van de belangrijkste graanproducenten in de Baltische staten, dat ook naar Nederland exporteert. Het milieuvriendelijke bedrijf tilt boekweit­productie naar een hoger niveau: het produceert niet alleen biologische snacks die gloednieuw zijn op de Nederlandse markt; het hergebruikt ook de overgebleven boekweitdoppen om kussens te vullen en zelfs als energiebron voor de verwarming van de eigen fabriek.

Biologische boekweitsnacks

In lijn met het doel van Ekofrisa om gezonde eetgewoonten te promoten, heeft het bedrijf biologische boekweitsnacks ontwikkeld in de vorm van biologische repen of muesli, gemengd met groenten en fruit. Volgens de CEO van Ekofrisa, Lina Dužinskienė, zijn deze kant-en-klare producten gezondere alternatieven die zelfs kinderen aanspreken. Het bedrijf produceert ook poedermixen op basis van boekweit in verschillende smaken, die - vermengd met water - gezonde maaltijd­supplementen worden.

Litouwen behoort tot de top 10-landen die boekweit produceren en exporteren. In totaal wordt 82% van de boekweitproducten van Ekofrisa geëxporteerd. Dužinskienė: ‘Het meeste gaat naar Europa; een deel gaat ook naar Azië, Australië en de VS. Nederland is een belangrijk exportland voor Ekofrisa. We zien dat hier een grote vraag is naar kant-en-klare en gezonde, biologische opties. De Nederlandse markt wil snel en efficiënt de gewaardeerde gezonde levensstijl behouden.’

Circulair als streven

Ekofrisa exporteert voornamelijk onbewerkte producten naar Nederland. De boekweitkorrels zijn een populaire grondstof voor verschillende fabrikanten en merken. ‘Ook doen we in Nederland veel ideeën op, omdat daar een enorm aanbod is aan gezonde en innovatieve snacks’, vervolgt Dužinskienė.

Toch zijn de op boekweit gebaseerde muesli en biologische repen van Ekofrisa nog tamelijk onbekend. ‘Ze zijn nog maar het begin voor Ekofrisa’, zegt de directeur, ‘We hebben alweer een nieuw product ontwikkeld om onze range van boekweit­producten uit te breiden. Het wordt de 'hongerkiller'-poedermix genoemd - een voedselvervanger voor mensen met haast.’

Bijdrage aan de circulaire economie

We verwarmen ons fabrieksgebouw door het overgebleven kaf van boekweit te verbranden.”

Ekofrisa past een reeks maatregelen toe om het productieafval tot een minimum te beperken, en draagt daarmee bij aan de circulaire economie. ‘We verwarmen ons fabrieksgebouw door het overgebleven kaf van boekweit te verbranden; dezelfde energie wordt gebruikt om onze machines te laten draaien. En we gebruiken zonne-energie’, legt Dužinskienė uit. ‘Daarnaast worden overgebleven boekweitdoppen verkocht als vulling voor kussens en matrassen en we verkopen ze ook als mulch, wat door tuinders kan worden gebruikt.’

Auga groep zet extra stap

Een ander voorbeeld is de Litouwse Auga groep, het grootste, verticaal geïntegreerde biologische voedingsbedrijf in Europa. De Auga groep is van mening dat het bedrijf méér moet doen voor het milieu dan het produceren van milieuvriendelijke producten alleen. Men wil een stap verder gaan en duurzaam handelen om in de huidige markt te voldoen aan de behoeften van de klanten. De Auga groep heeft die extra stap in duurzaamheid gezet.

De hamvraag blijft echter: hoe kan een bedrijf voedsel écht duurzaam produceren? Auga is begonnen met investeringen in technologie en innovatie. ‘Een van onze oplossingen is het hergebruiken van organisch productieafval; we werken milieuvriendelijk op basis van minimale grondbewerking op bijna 100% van onze grond. Bovendien gebruiken we in al onze gebouwen groene stroom’, vertelt Laurynas Miškinis, hoofd R&D voor biologische producten en commercie.

Laurynas Miškinis

Het bedrijf ontwikkelt daarnaast innovatieve duurzame landbouwtechnologieën om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en daarmee een positieve verandering voor de hele voedselketen te stimuleren.

Minimale CO2 footprint

De Auga group werkt aan verschillende innovatieve projecten. Ze ontwikkelen landbouwmachines die op biomethaan werken en ze gebruiken biogas, zodat landbouwactiviteiten zonder fossiele brand­stoffen kunnen worden uitgevoerd. Mest wordt in het proces gebruikt voor bemesting en als bron van biobrandstof.

Een ander project is de ontwikkeling van gespecialiseerde technologie voor diervoeding die meet hoe het voer de spijsvertering van runderen beïnvloedt. Het bedrijf richt zich ook op regeneratieve wisselbouw; granen worden afgewisseld door vlinderbloemige planten (zoals peulvruchten), die het vermogen hebben om koolstof en stikstof in de grond te binden.

De Auga groep gebruikt verder AI en robotsystemen om nieuwe technologieën te ontwikkelen voor het kweken van paddenstoelen. Deze systemen kunnen de opbrengst verhogen en paddenstoelen veiliger maken om te eten.

Auga exporteert granen en ingeblikte producten wereldwijd naar 37 landen.

Dit artikel is gesponsord door Evident P.R.