Plus

Plus logoPlus is een cooperatie van supermarktondernemers. De keten manoeuvreert behoedzaam tussen het grote consolidatiegeweld door. Door de overnames van tientallen Edah’s en SdB-supermarkten groeide Plus hard tussen 2000 en 2010. Dat expansiebeleid is inmiddels losgelaten. Nu zoekt Plus min of meer afgesloten marktgebieden waar het lokaal dominant kan zijn. De keten is bezig om de winkels om te bouwen naar Plus Briljant, een formule met een betere margemix vooral door toevoegen van vers. Daarnaast profileert Plus zich graag als duurzame super.

formuleprofiel

Eigenaar: Sperwer
Hoofdkantoor: Utrecht
Formats: Plus
Aantal winkels: 255
Omzet 2014: 2,0 miljard euro
Marktaandeel 2014: 5,9 procent (Nielsen)
Algemeen Directeur: J. Brouwer
Commercieel directeur: E. Leebeek
Directeur Winkelorganisatie: E. Linssen
Inkoop: Superunie
Aantal dc’s: 6

Bron: DistrifoodDynamics.nl

laatste nieuws Plus:

 • ‘Eetbare insecten uit schap supermarkten’

  ‘Eetbare insecten uit schap supermarkten’

  BRUSSEL – De Europese Unie dreigt de verkoop van eetbare insecten in supermarkten voorlopig te verbieden.

 • Deen en Plus vechten om locatie

  Deen en Plus vechten om locatie

  GRAFT-DE RIJP – Supermarktketens Deen en Plus strijden om het voormalige gemeentehuis van Graft-de Rijp. Deen wil er een supermarkt vestigen, Plus wil juist voorkomen dat er nog een supermarkt in het dorp komt.

 • Sinaasappelsap Plus voortaan fairtrade

  Sinaasappelsap Plus voortaan fairtrade

  UTRECHT – Supermarktketen Plus schakelt voor de productie van sinaasappelsap onder het huismerk volledig over op fairtrade-sinaasappelen.

 • Terugroepactie: stukjes glas in Superunie-wijn

  Terugroepactie: stukjes glas in Superunie-wijn

  RIJSWIJK – In flessen witte wijn Graves Supérieures zitten mogelijk kleine glasdeeltjes. Daarvoor waarschuwt de importeur woensdag in de Volkskrant. Het is een wijn die te koop is bij supermarktketens die inkopen via Superunie.

 • Plus gaat naar drie rayons

  Plus gaat naar drie rayons

  UTRECHT – Supermarktorganisatie Plus gaat zijn organisatiestructuur veranderen. Er komen vanaf 1 januari volgend jaar drie in plaats van twee rayons.

 • Bezwaar Plus tegen uitbreiding Emté Stolwijk

  Bezwaar Plus tegen uitbreiding Emté Stolwijk

  STOLWIJK – Plus maakt bezwaar tegen de uitbreiding van de Emté in Stolwijk. De plannen zouden in strijd met het bestemmingsplan zijn.

 • AH, Plus en Deen staken strijd tegen Foodmarkt

  AH, Plus en Deen staken strijd tegen Foodmarkt

  AMSTERDAM – AH, Plus en Deen gaan niet in beroep tegen de uitspraak van het Amsterdamse Stadsdeel Noord waarin de Jumbo Foodmarkt wordt gelegaliseerd. De drie ketens vinden dat Jumbo zich niet aan de regels houdt, omdat de locatie van de Foodmarkt bedoeld is voor een versmarkt en niet voor een su...

 • Plus lanceert Lego-spaaractie

  Plus lanceert Lego-spaaractie

  UTRECHT – Plus begint 30 augustus een spaaractie waarbij klanten met Legosteentjes hun eigen supermarkt kunnen bouwen: Plusbricks. Afgelopen week is Plus begonnen met de campagne voorafgaand aan de spaaractie.

 • Bouw Plus in Uden start in september

  Bouw Plus in Uden start in september

  UDEN – De bouw van de nieuwe Plus-supermarkt in Uden-Zuid gaat naar verwachting in september van start.

 • Gewapende overval op Plus Beetsterzwaag

  Gewapende overval op Plus Beetsterzwaag

  BEETSTERZWAAG – De Plus in Beetsterzwaag (Friesland) is woensdagochtend overvallen door twee overvallers met een vuurwapen.

 • Emté heeft beste vleeswarenimago

  Emté heeft beste vleeswarenimago

  VEGHEL – Emté is de supermarkt met het beste vleeswarenimago. De formule blijft in een GfK-onderzoek Deen en Plus voor. Emté won eveneens in de categorie zelfbediening, Deen was het sterkst in bediening.

 • Weg vrij voor nieuwe Plus in Waalwijk

  Weg vrij voor nieuwe Plus in Waalwijk

  WAALWIJK – De Raad van State heeft in een voorlopige uitspraak de weg vrij gemaakt voor de opening van de nieuwe Plus-supermarkt aan de Reigersbosweg in Waalwijk.

 • ‘Veel supers verkopen bedorven haring’

  ‘Veel supers verkopen bedorven haring’

  DOETINCHEM – Supermarkten scoren slecht in de haringtest van het Algemeen Dagblad. Bij 11 van de 17 geteste supermarkten wordt volgens de krant zelfs bedorven haring verkocht.

 • Financieel directeur Iacono vertrekt bij Plus

  Financieel directeur Iacono vertrekt bij Plus

  UTRECHT – Marcello Iacono vertrekt op 1 oktober bij Plus.

 • Plus en Spar reduceren samen CO2 uitstoot

  Plus en Spar reduceren samen CO2 uitstoot

  WAALWIJK/De Bilt – De logistieke samenwerking tussen Plus en Spar werpt zijn vruchten af. De CO2-uitstoot is met ruim 60 procent gereduceerd.

 • Buurt wil alternatief voor sluitende Hoogvliet

  Buurt wil alternatief voor sluitende Hoogvliet

  ALPHEN AAN DEN RIJN – De inwoners van een wijk rondom een vestiging van Hoogvliet die sluit, proberen een andere supermarktketen naar hun buurt in Alphen aan den Rijn te lokken.

 • Plus-ondernemer jaagt op fietsendief

  Plus-ondernemer jaagt op fietsendief

  LELYSTAD – Plus-ondernemer Jan Postma heeft op de Facebookpagina van zijn winkel een video geplaatst waarop de diefstal van een fiets is te zien.

 • Plus tijdelijk dicht na brand lamp

  Plus tijdelijk dicht na brand lamp

  HEEMSTEDE – De Plus-supermarkt aan de Jan van Goyenstraat in Heemstede moest maandagmiddag enige tijd de deuren sluiten nadat een lamp in het plafond brand had gevat.

 • Omzet websupers nadert half miljard

  Omzet websupers nadert half miljard

  AMSTERDAM – Nederlandse online boodschappenverkopers boekten in 2014 een gezamenlijke omzet van €450 miljoen. Dit is een toename van 55 procent in een jaar tijd.

 • Marktaandeel Plus klimt boven de 6 procent

  Marktaandeel Plus klimt boven de 6 procent

  UTRECHT – De omzet van de Plus-supermarkten is tot en met week 26 met 5,9 procent toegenomen. Het marktaandeel is ten opzichte van dezelfde periode gestegen van 5,92 naar 6,14 procent.

reportages Plus:

 • Fotorepo: Plus Giel Smits: ‘lekkerste eetwinkel’

  Fotorepo: Plus Giel Smits: ‘lekkerste eetwinkel’

  CULEMBORG – Plus Giel Smits in Culemborg was altijd al sterk met regionale producten. In zijn donderdag 30 april geopende Plus Briljant krijgen kwalitatieve topproducten en lokaal assortiment nog meer ruimte.

 • Besluit Benders (Fooddrome): de reacties

  Besluit Benders (Fooddrome): de reacties

  VENLO – Geert Benders maakte vorige week bekend dat Fooddrome geen plek krijgt op het terrein van de Floriade. De bedrijvige Plus-ondernemer gaat op zoek naar een andere locatie, omdat hij van mening is dat de educatieve poot van zijn droomwinkel niet van de grond komt in de expohal van de Villa ...

 • Supers vaker eigen maaltijdlijn

  Supers vaker eigen maaltijdlijn

  VELDHOVEN – Het is een trend: met lokale producenten weten ondernemers hun maaltijdaanbod te verfijnen. Groothandelassortiment wordt vervangen door verse maaltijden waar de formule-maaltijd niet aan kan tippen.

 • Supermarkten in grensstreek verliezen tot wel 15 procent

  Supermarkten in grensstreek verliezen tot wel 1...

  LOSSER – De accijnsverhogingen op tabak, alcohol en benzine moeten worden teruggedraaid. Grensbewoners shoppen massaal over de grens en dat kost supermarkten omzet.

 • Interview: Vrumona en PepsiCo over ‘Next

  Interview: Vrumona en PepsiCo over ‘Next

  AMSTERDAM – ‘Mid-calory’ heet het. Frisdranken waarbij een deel van suiker is vervangen door een zoetstof. PepsiCo brengt nu als eerste A-merkfabrikant in Nederland een colavariant op de markt die deels is gezoet met stevia. ‘We willen hiermee vooral de huidige 
kopers van reguliere cola verleiden.

 • Een dagje supermarkten spotten

  Een dagje supermarkten spotten

  DOETINCHEM – Woensdag 30 oktober is het weer zover. Dan vindt voor de twintigste keer de door Distrifood georganiseerde Dag van de Supermarkt plaats. Een dag waarop supermarkten en andere foodwinkels worden bezocht die om uiteenlopende redenen een bezoek meer dan waard zijn.

 • Winnaar: Aviko

  Winnaar: Aviko

  ‘Actief zijn in innovatie en schapvernieuwing als basis’ Peter Kok, trade marketeer: ‘We zijn nu voor de derde keer winnaar in de categorie geworden. Voor het eerst twee keer achter elkaar. Het belangrijkste voor ons is dat we al jaren in de top 3 zitten. We nemen die beoordeling behoorlijk serie...

 • Wildcard Noord-Brabant: Plus Rijsemus

  Wildcard Noord-Brabant: Plus Rijsemus

  ASTEN – Plus Rijsemus in het Brabantse Asten doet 27 maart mee aan de Supermarkt van het Jaar-verkiezing met een wildcard. Rijsemus verdient de wildcard omdat deze winkel weliswaar op onderdelen lager scoort dan de Brabantse winnaar Ton Henst in Best, maar hoger scoort dan sommige winnaars in an...

 • Geen afbeelding 80x53

  Brabant: Plus Best

  BEST – Plus Ton Henst is na de beste Plus-supermarkt in november 2011 nu ook de beste supermarkt van Noord-Brabant. Het team van Henst is dolenthousiast en kan niet wachten om eind maart gehuld in shirts met de toepasselijke tekst ‘Simply the BEST’ naar de finalemiddag van de Supermarkt van het J...

 • Geen afbeelding 80x53

  Limburg: Plus Venlo

  VENLO – Plus Benders is traditioneel een hoogvlieger tijdens de Supermarkt van het Jaar verkiezing. De Venlose Plus won in 2002 en werd ook al eens tweede en derde in de eindrangschikking. In 2008, 2010 en 2012 werd Benders drie keer achtereen uitgeroepen tot beste supermarkt van Limburg.

 • Zeeland: Plus Lohman

  Zeeland: Plus Lohman

  BRESKENS – De Plus van Ronald Lohman in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen, is de Beste Supermarkt van Zeeland. De Plus maakt deel uit van een groter winkelcentrum, dat ook eigendom is van de ondernemer. Breskens ontwikkelt zich in rap tempo tot een toeristische zeeplaats.

 • Overijssel: Plus Borne

  Overijssel: Plus Borne

  BORNE – Plus Huls Van den Nieuwenboer uit Borne in Twente is provinciewinnaar van Overijssel. De supermarkt is van Hendrik-Jan en Erna Huls. Deze namen de winkel vier jaar geleden over van de de ouders van Hendrik-Jan. Begin jaren ’90 van de vorige eeuw deden die ouders ook al eens mee aan de Sup...

 • Kerstrapport 2011: scores per formule

  Kerstrapport 2011: scores per formule

  Bekijk hier de scores per formule uit het Kerstrapport 2011.

 • Zomerrapport 2011: scores per formule

  Zomerrapport 2011: scores per formule

  Bekijk hier de scores per formule uit het Zomerrapport 2011. Tussen haakjes notering en rapportcijfers Kerstrapport 2010; daarachter het verschil in score.

 • Zomerrapport 2010: scores per formule

  Zomerrapport 2010: scores per formule

  Bekijk hier de scores per formule uit het Zomerrapport 2010. Tussen haakjes de notering en het rapportcijfers van het Kerstrapport 2009, daarachter het verschil in score

 • Geen afbeelding 80x53

  Zomerrapport 2012: scores per formule

  Bekijk hier de scores per formule uit het Zomerrapport 2012. Tussen haakjes de notering en het rapportcijfers van het Kerstrapport 2011, daarachter het verschil.

 • Geen afbeelding 80x53

  Zomerrapport 2005: ranglijst

  Bekijk hier de ranglijst van het Zomerrapport 2005. Tussen haakjes notering en rapportcijfer Kerstrapport 2004, daarchter het verschil in score.

 • Geen afbeelding 80x53

  Kerstrapport 2004: ranglijst

  Bekijk hier de ranglijst van het Kerstrapport 2004. Tussen haakjes notering en rapportcijfer Zomerrapport 2004; daarachter het verschil in score.

 • Zomerrapport 2006: ranglijst

  Zomerrapport 2006: ranglijst

  Bekijk hier de ranglijst van het Zomerrapport 2006. Tussen haakjes notering en rapportcijfer Kerstrapport 2005, daarachter het verschil in score. Emté staat voor het eerst opgenomen in de ranglijst, door het grotere consumentenpanel.

 • Kerstrapport 2008: ranglijst

  Kerstrapport 2008: ranglijst

  Bekijk hier de ranglijst van het Kerstrapport 2008. Tussen haakjes notering en rapportcijfer Zomerrapport 2008, daarachter het verschil in score.