Plus

Plus logoPlus is een cooperatie van supermarktondernemers. De keten manoeuvreert behoedzaam tussen het grote consolidatiegeweld door. Door de overnames van tientallen Edah’s en SdB-supermarkten groeide Plus hard tussen 2000 en 2010. Dat expansiebeleid is inmiddels losgelaten. Nu zoekt Plus min of meer afgesloten marktgebieden waar het lokaal dominant kan zijn. De keten is bezig om de winkels om te bouwen naar Plus Briljant, een formule met een betere margemix vooral door toevoegen van vers. Daarnaast profileert Plus zich graag als duurzame super.

formuleprofiel

Eigenaar: Sperwer
Hoofdkantoor: Utrecht
Formats: Plus
Aantal winkels: 255
Omzet 2014: 2,0 miljard euro
Marktaandeel 2014: 5,9 procent (Nielsen)
Algemeen Directeur: J. Brouwer
Commercieel directeur: E. Leebeek
Directeur Winkelorganisatie: E. Linssen
Inkoop: Superunie
Aantal dc’s: 6

Bron: DistrifoodDynamics.nl

laatste nieuws Plus:

 • KFC volgt Plus op als Liegebeest Wakker Dier

  KFC volgt Plus op als Liegebeest Wakker Dier

  AMSTERDAM – Fastfoodketen Kentucky Fried Chicken is door Wakker Dier uitgeroepen tot Liegebeest van 2015. De kipverkoper volgt daarmee supermarktketen Plus op, die vorig jaar met zijn huismerkkaas de spotprijs in de wacht sleepte.

 • Plus sluit transportconvenant met ILT

  Plus sluit transportconvenant met ILT

  HUIZEN – Plus heeft donderdag een convenant gesloten met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Hierin zijn afspraken vastgelegd op het gebied van veiligheid, geluid, leefomgeving en milieu.

 • Plus-topman heeft weinig met maaltijdbox

  Plus-topman heeft weinig met maaltijdbox

  UTRECHT – Plus-topman Jan Brouwer is van mening dat er veel nadelen kleven aan het concept met maaltijdboxen.

 • Plus Benders Blerick mooiste supermarkt

  Plus Benders Blerick mooiste supermarkt

  VENLO –  Tijdens het Supermarktvastgoedcongres in Houten is Plus Benders-Blerick uitgeroepen tot mooiste supermarkt van Nederland.

 • Honderden zonnepanelen bij Plus Verbeeten

  Honderden zonnepanelen bij Plus Verbeeten

  VIERLINGSBEEK – Franchisenemer Jan Verbeeten voorziet zijn Plus-vestigingen in Overloon en Vierlingsbeek van 414 zonnepanelen.

 • Plus-ondernemer dreigt af te haken in Uden

  Plus-ondernemer dreigt af te haken in Uden

  UDEN – Als er geen alternatief komt voor de overdekte laad- en losruimte bij de supermarkt in Uden-Zuid die nog moet worden gebouwd, haakt ondernemer Wim Eijkemans af

 • Schnitzel AH bevat slechts 65 procent vlees

  Schnitzel AH bevat slechts 65 procent vlees

  DEN HAAG – De zigeunerschnitzel van Albert Heijn bevat slechts 65 procent vlees. Water en paneermeel zijn in ruime mate vertegenwoordigd.

 • Plus vindt partner in Wilfred Genee

  Plus vindt partner in Wilfred Genee

  UTRECHT – Plus start een samenwerking met ‘Vullen of Voeden’, het initiatief rondom bewuste voeding van Wilfred en Lili Genee.

 • Vers Lidl op gelijk niveau met AH en Plus

  Vers Lidl op gelijk niveau met AH en Plus

  DONGEN- De opmars van Lidl in vers zorgt voor een aardverschuiving in de branche. Het fair share van de formule is inmiddels gelijk aan dat van Albert Heijn en Plus.

 • Plus-ondernemers in zee met Ubermart

  Plus-ondernemers in zee met Ubermart

  BENTHUIZEN – Plus-ondernemers Verheul (Benthuizen) en Koelhuis (Bergschenhoek) hebben in samenwerking met Ubermart een nieuw model ontwikkeld voor de bezorging van online bestelde boodschappen.

 • Beroep Plus tegen komst Lidl verworpen

  Beroep Plus tegen komst Lidl verworpen

  RIJSBERGEN – De Raad van State heeft bepaald dat er een Lidl-vestiging mag komen in Rijsbergen. Het beroep van Plus is verworpen.

 • ‘Eetbare insecten uit schap supermarkten’

  ‘Eetbare insecten uit schap supermarkten’

  BRUSSEL – De Europese Unie dreigt de verkoop van eetbare insecten in supermarkten voorlopig te verbieden.

 • Deen en Plus vechten om locatie

  Deen en Plus vechten om locatie

  GRAFT-DE RIJP – Supermarktketens Deen en Plus strijden om het voormalige gemeentehuis van Graft-de Rijp. Deen wil er een supermarkt vestigen, Plus wil juist voorkomen dat er nog een supermarkt in het dorp komt.

 • Sinaasappelsap Plus voortaan fairtrade

  Sinaasappelsap Plus voortaan fairtrade

  UTRECHT – Supermarktketen Plus schakelt voor de productie van sinaasappelsap onder het huismerk volledig over op fairtrade-sinaasappelen.

 • Terugroepactie: stukjes glas in Superunie-wijn

  Terugroepactie: stukjes glas in Superunie-wijn

  RIJSWIJK – In flessen witte wijn Graves Supérieures zitten mogelijk kleine glasdeeltjes. Daarvoor waarschuwt de importeur woensdag in de Volkskrant. Het is een wijn die te koop is bij supermarktketens die inkopen via Superunie.

 • Plus gaat naar drie rayons

  Plus gaat naar drie rayons

  UTRECHT – Supermarktorganisatie Plus gaat zijn organisatiestructuur veranderen. Er komen vanaf 1 januari volgend jaar drie in plaats van twee rayons.

 • Bezwaar Plus tegen uitbreiding Emté Stolwijk

  Bezwaar Plus tegen uitbreiding Emté Stolwijk

  STOLWIJK – Plus maakt bezwaar tegen de uitbreiding van de Emté in Stolwijk. De plannen zouden in strijd met het bestemmingsplan zijn.

 • AH, Plus en Deen staken strijd tegen Foodmarkt

  AH, Plus en Deen staken strijd tegen Foodmarkt

  AMSTERDAM – AH, Plus en Deen gaan niet in beroep tegen de uitspraak van het Amsterdamse Stadsdeel Noord waarin de Jumbo Foodmarkt wordt gelegaliseerd. De drie ketens vinden dat Jumbo zich niet aan de regels houdt, omdat de locatie van de Foodmarkt bedoeld is voor een versmarkt en niet voor een su...

 • Plus lanceert Lego-spaaractie

  Plus lanceert Lego-spaaractie

  UTRECHT – Plus begint 30 augustus een spaaractie waarbij klanten met Legosteentjes hun eigen supermarkt kunnen bouwen: Plusbricks. Afgelopen week is Plus begonnen met de campagne voorafgaand aan de spaaractie.

 • Bouw Plus in Uden start in september

  Bouw Plus in Uden start in september

  UDEN – De bouw van de nieuwe Plus-supermarkt in Uden-Zuid gaat naar verwachting in september van start.

reportages Plus:

 • Fotorepo: Plus Giel Smits: ‘lekkerste eetwinkel’

  Fotorepo: Plus Giel Smits: ‘lekkerste eetwinkel’

  CULEMBORG – Plus Giel Smits in Culemborg was altijd al sterk met regionale producten. In zijn donderdag 30 april geopende Plus Briljant krijgen kwalitatieve topproducten en lokaal assortiment nog meer ruimte.

 • Besluit Benders (Fooddrome): de reacties

  Besluit Benders (Fooddrome): de reacties

  VENLO – Geert Benders maakte vorige week bekend dat Fooddrome geen plek krijgt op het terrein van de Floriade. De bedrijvige Plus-ondernemer gaat op zoek naar een andere locatie, omdat hij van mening is dat de educatieve poot van zijn droomwinkel niet van de grond komt in de expohal van de Villa ...

 • Supers vaker eigen maaltijdlijn

  Supers vaker eigen maaltijdlijn

  VELDHOVEN – Het is een trend: met lokale producenten weten ondernemers hun maaltijdaanbod te verfijnen. Groothandelassortiment wordt vervangen door verse maaltijden waar de formule-maaltijd niet aan kan tippen.

 • Supermarkten in grensstreek verliezen tot wel 15 procent

  Supermarkten in grensstreek verliezen tot wel 1...

  LOSSER – De accijnsverhogingen op tabak, alcohol en benzine moeten worden teruggedraaid. Grensbewoners shoppen massaal over de grens en dat kost supermarkten omzet.

 • Interview: Vrumona en PepsiCo over ‘Next

  Interview: Vrumona en PepsiCo over ‘Next

  AMSTERDAM – ‘Mid-calory’ heet het. Frisdranken waarbij een deel van suiker is vervangen door een zoetstof. PepsiCo brengt nu als eerste A-merkfabrikant in Nederland een colavariant op de markt die deels is gezoet met stevia. ‘We willen hiermee vooral de huidige 
kopers van reguliere cola verleiden.

 • Een dagje supermarkten spotten

  Een dagje supermarkten spotten

  DOETINCHEM – Woensdag 30 oktober is het weer zover. Dan vindt voor de twintigste keer de door Distrifood georganiseerde Dag van de Supermarkt plaats. Een dag waarop supermarkten en andere foodwinkels worden bezocht die om uiteenlopende redenen een bezoek meer dan waard zijn.

 • Winnaar: Aviko

  Winnaar: Aviko

  ‘Actief zijn in innovatie en schapvernieuwing als basis’ Peter Kok, trade marketeer: ‘We zijn nu voor de derde keer winnaar in de categorie geworden. Voor het eerst twee keer achter elkaar. Het belangrijkste voor ons is dat we al jaren in de top 3 zitten. We nemen die beoordeling behoorlijk serie...

 • Wildcard Noord-Brabant: Plus Rijsemus

  Wildcard Noord-Brabant: Plus Rijsemus

  ASTEN – Plus Rijsemus in het Brabantse Asten doet 27 maart mee aan de Supermarkt van het Jaar-verkiezing met een wildcard. Rijsemus verdient de wildcard omdat deze winkel weliswaar op onderdelen lager scoort dan de Brabantse winnaar Ton Henst in Best, maar hoger scoort dan sommige winnaars in an...

 • Geen afbeelding 80x53

  Brabant: Plus Best

  BEST – Plus Ton Henst is na de beste Plus-supermarkt in november 2011 nu ook de beste supermarkt van Noord-Brabant. Het team van Henst is dolenthousiast en kan niet wachten om eind maart gehuld in shirts met de toepasselijke tekst ‘Simply the BEST’ naar de finalemiddag van de Supermarkt van het J...

 • Geen afbeelding 80x53

  Limburg: Plus Venlo

  VENLO – Plus Benders is traditioneel een hoogvlieger tijdens de Supermarkt van het Jaar verkiezing. De Venlose Plus won in 2002 en werd ook al eens tweede en derde in de eindrangschikking. In 2008, 2010 en 2012 werd Benders drie keer achtereen uitgeroepen tot beste supermarkt van Limburg.

 • Zeeland: Plus Lohman

  Zeeland: Plus Lohman

  BRESKENS – De Plus van Ronald Lohman in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen, is de Beste Supermarkt van Zeeland. De Plus maakt deel uit van een groter winkelcentrum, dat ook eigendom is van de ondernemer. Breskens ontwikkelt zich in rap tempo tot een toeristische zeeplaats.

 • Overijssel: Plus Borne

  Overijssel: Plus Borne

  BORNE – Plus Huls Van den Nieuwenboer uit Borne in Twente is provinciewinnaar van Overijssel. De supermarkt is van Hendrik-Jan en Erna Huls. Deze namen de winkel vier jaar geleden over van de de ouders van Hendrik-Jan. Begin jaren ’90 van de vorige eeuw deden die ouders ook al eens mee aan de Sup...

 • Kerstrapport 2011: scores per formule

  Kerstrapport 2011: scores per formule

  Bekijk hier de scores per formule uit het Kerstrapport 2011.

 • Zomerrapport 2011: scores per formule

  Zomerrapport 2011: scores per formule

  Bekijk hier de scores per formule uit het Zomerrapport 2011. Tussen haakjes notering en rapportcijfers Kerstrapport 2010; daarachter het verschil in score.

 • Zomerrapport 2010: scores per formule

  Zomerrapport 2010: scores per formule

  Bekijk hier de scores per formule uit het Zomerrapport 2010. Tussen haakjes de notering en het rapportcijfers van het Kerstrapport 2009, daarachter het verschil in score

 • Geen afbeelding 80x53

  Zomerrapport 2012: scores per formule

  Bekijk hier de scores per formule uit het Zomerrapport 2012. Tussen haakjes de notering en het rapportcijfers van het Kerstrapport 2011, daarachter het verschil.

 • Geen afbeelding 80x53

  Zomerrapport 2005: ranglijst

  Bekijk hier de ranglijst van het Zomerrapport 2005. Tussen haakjes notering en rapportcijfer Kerstrapport 2004, daarchter het verschil in score.

 • Geen afbeelding 80x53

  Kerstrapport 2004: ranglijst

  Bekijk hier de ranglijst van het Kerstrapport 2004. Tussen haakjes notering en rapportcijfer Zomerrapport 2004; daarachter het verschil in score.

 • Zomerrapport 2006: ranglijst

  Zomerrapport 2006: ranglijst

  Bekijk hier de ranglijst van het Zomerrapport 2006. Tussen haakjes notering en rapportcijfer Kerstrapport 2005, daarachter het verschil in score. Emté staat voor het eerst opgenomen in de ranglijst, door het grotere consumentenpanel.

 • Kerstrapport 2008: ranglijst

  Kerstrapport 2008: ranglijst

  Bekijk hier de ranglijst van het Kerstrapport 2008. Tussen haakjes notering en rapportcijfer Zomerrapport 2008, daarachter het verschil in score.