nieuws

FNV: ‘Lidl creëert plofbakkers

Formules

DELFT – Delfts Brood heeft de productie stilgelegd en stevent af op een faillissement. Volgens FNV Bondgenoten is de weigering van afnemer Lidl een prijsverhoging te accepteren de oorzaak. ‘Ze creëeren met hun beleid plofbakkers’, aldus de FNV. Lidl noemt de aantijgingen een ‘pertinente leugen’.

FNV: ‘Lidl creëert plofbakkers

Volgens FNV-bestuurder Leo van Beekum zijn bij het mogelijke faillissement 200 werknemers betrokken. ‘De productie is stilgelegd en de mensen zijn naar huis gestuurd. Zij krijgen deze week nog salaris maar hun positie is uitermate onzeker.’

Weigeren

Delfts Brood bakt voornamelijk voor Lidl. De productie voor een aantal andere supermarktketens is elders ondergebracht. ‘Lidl weigert prijsverhogingen te accepteren waardoor er goud geld bij de productie moet.’ Volgens de bestuurder zijn er weinig marges voor bakkers: ‘Niet alleen Lidl maar alle ketens voeren de prijsdruk op. Ze krijgen ook een steeds grotere vinger in de pap omdat ze bijvoorbeeld grondstoffen inkopen waarmee de bakkerij moet bakken. Daardoor is er bij de toeleveranciers ook geen extra marge-opslag mogelijk.’ De FNV-bestuurder bepleit het herinvoeren van een minimumbroodprijs.

Vaart

Delfts Brood is een belangrijke leverancier voor Lidl. Van Beekum: ‘Ze dachten wellicht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Nu hebben ze hun productie verspreid elders ondergebracht. Op termijn zal Lidl weer naar een centrale leverancier willen. Je wilt toch een consistente kwaliteit.’

Druk

De situatiebij Delfts Brood en de constante druk op inkoopprijzen is mogelijk door een overproductie in de bakkerij-sector. Van Beekum: ‘Het liefst wil je al je lijnen continu bezet houden, maar dat lukt niet altijd. Toch heb je enige vorm van overproductie nodig om bijvoorbeeld de volumes in actie te leveren.’

Pertinente leugen

Lidl noemt de uitlatingen van de FNV ‘een pertinente leugen’.  Selma Nederhoed: ‘Het is pertinent onwaar dat Lidl door het niet accepteren van prijsverhogingen Delfts Brood in problemen brengt. Wij hebben een goede relatie met onze leverancier sinds 15 jaar, sinds wij eigenlijk op de Nederlandse markt kwamen. Delfts Brood heeft een bijdrage geleverd aan onze groei.’ Nederhoed noemt de bakkerij ‘een grote leverancier’: ‘Wij wijken nu uit naar productielocaties elders.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels