artikel

Formuleprofielen: download supermarktdata

Formules 7035

De Nederlandse supermarktsector bestaat uit vele formules. In dit artikel zet Distrifood de belangrijkste formules op een rijtje. Het artikel zal continu verrijkt en geüpdated worden.

Formuleprofielen: download supermarktdata
'Ander opvallende parallel in deze bijlage: heel veel supermarktorganisaties zijn op zoek naar een verdienmodel op minder vierkante meters.'

Download de belangrijkste formuledata door Distrifood bij elkaar gebracht uit de dbase Distrifood Dynamics. Klik op de formulenaam en download de factsheet. De downloads komen de komende weken voor alle formules beschikbaar.

Vomar Poiesz Jan LindersSpar – Dekamarkt – Hoogvliet – Deen – Emté – Coop – Dirk – Plus – Aldi – Lidl – Jumbo – Albert Heijn


Spar gaat voor gemak

(laatste wijziging nov. 2017)

Spar zit middenin een veranderingsproces. Er wordt in hoog tempo gewerkt aan de ontwikkeling van de vijf formats van Spar: Spar Buurt, Spar CitySpar UniversitySpar Express (de winkels bij tankstations) en Spar Enjoy(de recreatiewinkels).

Formule gaat naar 50 citystores

Spar lijkt daarbij op koers te liggen voor de doelstelling om eind dit jaar op 50 City Stores te zitten. Spar richt zich daarbij nu ook op winkels met kleinere oppervlakten. Voorheen was de kleinste city store 180 m2, nu zijn er ook al van rond de 100 m2, zoals de winkel aan de Mariaplaats in Utrecht. De omzetgroei in de city stores zou boven de 10 procent liggen.

Huisstijl Spar aangepast

Aan de basis ligt een modernisering van de winkels in zowel uitstraling als omzet. Zo werd de huisstijl dit jaar aangepast. Spar wil een winkel voor eetmomenten zijn. Er is daarom afscheid genomen van de pay-off ‘Mijn buurt, mijn Spar’. De nieuwe pay-off is ‘Je vindt het bij Spar’

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste formuledata van Spar >>>>


Jan Linders toont zich lokaal dominant en trots

(laatste wijziging nov. 2017)

Jan Linders kwam met nieuwe formuleuitgangspunten  aan het begin van de zomer in 2011 in het filiaal in Herten. Deze formule die daarna is doorontwikkeld was de uitkomst van ruim een jaar strategisch puzzelen. Dat was nodig want de in 2008 uitgebroken crisis had Jan Linders behoorlijk geraakt. ‘We hebben jarenlang sterk gestuurd op productiviteit’, erkende Leo Linders in een interview met Foodmagazine. Die houding wreekte zich in de winkels. ‘We waren alleen value for money. Daardoor waren met name onze grote winkels te weinig aantrekkelijk geworden. Alleen maar zb-afdelingen en vrijwel geen sfeer’.

De strategische sessies leidden tot een geheel andere koers en vooral ook tot een andere houding. Kort gezegd is bescheidenheid daarna ingeruild voor trots en eigenwaarde. Uitgangspunt daarbij was dat Jan Linders  met een marktaandeel van 1 procent in Nederland relatief gezien inderdaad een kleine speler was. Maar Jan Linders is tegelijkertijd met een regionaal marktaandeel van 18 procent in het zuiden een speler met trots. Meest in het oog springende veranderingen: veel vers en vooral veel vers uit eigen regio.

De formule is ondertussen verder doorontwikkeld en de ombouw nadert zijn eind. Dat Jan Linders al jarenlang goed scoort in het Foodmagazine versrapport is een uiting van de zo blijkt goed gekozen strategie.

Het totaal aantal vestigingen van de regionale supermarktketen komt dit jaar uit op 60. Dat de nieuwe strategie tractie krijgt blijkt ook uit de cijfers. Jan Linders heeft naar eigen zeggen in 2016 het beste jaar in de ruim vijftigjarige geschiedenis van de supermarktketen achter de rug. De omzet steeg in 2016 naar €392 miljoen wat een omzetplus van 5,4 procent betekent. De winst (EBIT) eindigde op €9 miljoen (+9 procent). De nettowinst steeg met 2,5 procent.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Jan Linders>>>>


Vomar gaat voor een rode toekomst

(laatste wijziging okt. 2017)

De belangrijkste verandering in het beleid is de in 2015 ingevoerde omschakeling naar de zogenaamde Vomar Rood-formule. De kenmerken van de nieuwe formule zijn het schrappen van de bedieningsafdelingen en de dominante aanwezigheid van de kleur rood, die het geel van de bestaande Vomar heeft vervangen. ‘Vomar wil weer echt Voordeelmarkt zijn’, luidt de verklaring.

Vomar heeft daarnaast fors gesnoeid in het assortiment. Er zijn zo’n 2000 artikelen gesaneerd. Het productaanbod in de eerste testwinkel, in Julianadorp, bestond uit circa 10.000 items. Het assortiment is in die transformatie vooral een stuk minder diep geworden. De ombouwoperatie is relatief vlot afgerond. Begin juli 2017 opende in de wijk Terwijden in Leidsche Rijn de laatste van de 64 vestigingen. Vomar gaat de komende 3 jaar ten minste 15 nieuwe filialen openen. Het is ‘de volgende stap’ in een proces dat is begonnen met de ombouw naar de ‘rode’ formule. In een brief aan het personeel schrijft de directie deze zomer dat het ombouwproces bij Vomar buitengewoon succesvol is verlopen. ‘Alhoewel wij onze omzetcijfers doorgaans niet delen, kunnen wij je wel melden dat wij op dit moment de snelstgroeiende supermarkt van Nederland zijn. Dit is uniek voor Vomar en geeft aan hoezeer onze klanten onze nieuwe formule waarderen.’

Uiteindelijk kostte de totale ombouw naar Vomar Rood circa €50 miljoen. Dat komt neer op bijna €800.000 per winkel. De transformatie naar ‘rood’ zou in de winkels hebben gezorgd voor een volumestijging van 15 procent. Die was ook nodig, omdat de ombouw naar ‘rood’ een prijsdaling van 7 procent tot gevolg had. (foto’s: Diederik van der Laan)

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Vomar >>>>


Poiesz: Fries tot in de porieën

(laatste wijziging okt. 2017)

Poiesz begon 95 jaar geleden in hartje Sneek en is de enig overgebleven echt Friese keten. De formule heeft als uitgangspunt het alledaagse bijzonder te willen maken. Bijna 2 jaar geleden begon de keten met het uitrollen van de nieuwe formule Puur Poiesz 2.0. Na een pilotfase, waarin drie winkels werden omgebouwd naar de nieuwe formule, werd in Franeker het startschot gegeven voor de ombouw van alle (inmiddels 68) supermarkten van Poiesz. Voor de operatie is 4 jaar uitgetrokken.

Een aantal jaren geleden legde algemeen directeur Piet Smit, al 14 jaar aan het roer bij Poiesz, tijdens de Dag van het Vakcentrum uit hoe Poiesz kan groeien. ‘Veel concurrenten hebben moeite om winkels in kleinere dorpen rendabel te exploiteren. Zeker in Friesland waar de (omzet)verschillen tussen zomer en winter ook nog eens behoorlijk groot kunnen zijn.’ Als Friese keten kan Poiesz daar beter mee overweg. Dat kan overigens ook omdat Poiesz bij de exploitatie van winkels in staat is soepel om te springen met de huisvestingskosten. De supermarktketen bezit de meerderheid van de filialen.

Eind 2014 opende het bedrijf in Sneek een volledig nieuwe supermarkt van 1500 vierkante meter aan de Jancko Douwemastraat. Het was de flagshipstore die was uitgerust met een nieuwe formule: Puur Poiesz 2.0. Uitgangspunt van die formule: klanten meer verleiden en inspireren, om de gemiddelde besteding op te krikken.

Het vlees van Poiesz is naast dat van Plus en Emté volgens de klant kwalitatief gezien het beste in de branche, bleek uit de Vion Consumer Monitor. Poiesz dankt volgens Vion het succes mogelijk aan de van oudsher vele vleeseters in het noorden van het land, waar de keten goed op inspeelt met kwaliteit en ambacht.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Poiesz >>>>


De supermarktbranche in het kort

De Nederlandse supermarktwereld is nog heel divers. Dat leert een eerste blik op de belangrijkste formules die actief zijn in de branche. Allemaal hebben zij hun historie en hun sterkte/zwaktes. Ook zijn er nogal verschillen in strategie. De redactie Distrifood loopt ze langs en wil daarmee inzicht geven in de grootte en omvang van de supermarktformules in Nederland. In de drang naar meer omzet en meer marktaandeel zien wij een aantal strategieën. Die zijn  soms gebaseerd op prijs, steeds vaker ook op meer kwaliteit in de winkels. Dat begrip kwaliteit vertaalt zich in assortiment in de winkel, maar steeds vaker ook in nieuwe formats zoals Coop Vandaag of Jumbo City.

Het zegt echter alles over groei. Zo is de meest platte vorm van groei het openen van vestigingspunten buiten het eigen kernmarktgebied. We zien dat vooral bij de Superunieleden die uitwaaieren vanuit de thuisprovincies. Dekamarkt is bezig met een uitrol van de World of Food. We zien dat er voor Jumbo nog een wereld te winnen is in de Randstad.

Kracht zoeken in online of stenen winkels

Een wat diepere analyse leert dat groei ook kan door het marktgebied via online bezorging te vergroten. Hoogvliet is hier druk mee doende en bezorgt via Post.nl en met behulp van de in eigen huis ontwikkelde vers-tas. Deen is al sinds jaar en dag de beste supermarkt als het gaat om bloemenverkoop. De formule probeert dit succes nu landelijk uit te bouwen met een bloemenbestelwinkel online. AH.nl heeft na een jarenlange uitbreiding nu eindelijk (bijna) een landelijke dekking. Jumbo springt erachter aan met zijn online ambities. Er zijn ook formules die hier bewust in achterblijven. Dirk van den Broek bijvoorbeeld zoekt zijn kracht met name in stenen winkels.

Zoektocht naar verdienmodellen op minder vierkante meters

Ander opvallende parallel: heel veel supermarktorganisaties zijn op zoek naar een verdienmodel op minder vierkante meters. AH is hier met AH to go al heel succesvol in. Spar gooit ook alles op gemakswinkels en city concepten met maaltijden én dienstverlening als speerpunten. Dirk opende zijn eerste stadssuper in de Warmoesstraat in Amsterdam. Het zijn veel concepten op het snijvlak van buurtwinkel en gemaksverkooppunt. Coop Vandaag getuigt ook van deze ontwikkeling. Dat gaat niet altijd makkelijk overigens. Er worden fouten gemaakt maar er wordt ook veel geleerd. Hoogvliet bijvoorbeeld durfde te investeren in de Hoogvliet Versmarkten en sloot al weer twee van de drie vestigingspunten. Niet om ermee te stoppen maar om elementen toe te voegen aan bestaande en nieuwe winkels.

Verversing van de assortimenten

Als het gaat om assortimenten zien wij een ‘verversing’. Vers wordt steeds belangrijker en supermarkten schromen niet om te snijden in het breedte en diepte van het kruidenierswarenassortiment om hier ruimte voor te maken. Dirk van den Broek bijvoorbeeld sneed actief in het kw aanbod. Zelfs Plus heeft in zijn jongste pilot Briljant 2.0 gesneden in de kw. De strategie is ‘Goed Eten’ en als je dat doortrekt én doorrekent dan moet je wel snijden in de derde variant shampoo om vers en maaltijdconcepten de ruimte te geven. Ook Albert Heijn heeft gesneden in assortimenten – met de ene hand – om met de andere hand assortiment weer toe te voegen, met name aan de onder- en bovenkant van de markt.

Formules drijven af van het veilige midden

Als één ding zich aftekent is wel dat de supermarktformules bewust afdrijven van het veilige midden. Na een aantal jaren sterk op prijs te hebben geconcurreerd gaat het nu weer om een eigen plek in de markt. Opvallend is dat formules als Spar en Albert Heijn heel erg op maaltijden en gemak zitten. Dekamarkt, daarentegen, introduceert het oude ambacht weer in de World of Food waar een echte slager staat uit te benen, portioneren, marineren en rubben. Hoogvliet heeft weer enorme investeringe n gedaan in een eigen centrale bakkerij. Coop zoekt het in toegevoegde waarde en introduceerde een huismerklijn aan de bovenkant van de markt. En dan is er nog een formule als Emté met een prachtig en gewaardeerd assortiment maar te weinig slagkracht in de markt als het gaat om merkbekendheid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels