nieuws

‘Duvel haakt af in strijd om brouwer Kwak’

Fabrikanten 982

BRUSSEL – De Belgische bierbrouwer Duvel Moortgat is afgehaakt in de strijd om zijn branchegenoot Bosteels, brouwer van onder meer Kwak.

‘Duvel haakt af in strijd om brouwer Kwak’

Dat meldde de Belgische zakenkrant De Tijd donderdag op basis van ingewijden. Duvel zou de prijs die wordt gevraagd voor de brouwer van onder meer Pauwel Kwak en Tripel Karmeliet te hoog vinden.

Heineken ook geïnteresseerd in Kwak

Eerder deze week meldde De Tijd dat ook Heineken zijn oog zou hebben laten vallen op de Belgische maker van speciaalbieren. Volgens de krant moet Bosteels minstens 200 miljoen euro kosten. Die prijs zou overeenkomen met vijftien keer het bedrijfsresultaat (ebitda).

Steeds minder onafhankelijke brouwers

Met een overname door Heineken of Duvel zou het clubje van onafhankelijke brouwers in België steeds kleiner worden, constateert De Tijd. Zo werd de brouwer van Palm eerder dit jaar nog overgenomen door het Nederlandse Bavaria. Een woordvoerder van Heineken wilde eerder deze week geen commentaar geven op de berichten.

Populairst onder biervariaties

Speciaalbier zoals Kwak blijkt het populairst onder de biervariaties blijkt uit het onlangs gehouden Nationaal Bieronderzoek. Vier op de vijf bierdrinkers opent wel eens een speciaalbier. Daarbij kiest men het liefst voor witbier (36%) op de voet gevolgd door herfstbockbier (29%), tripel (29%), abdijbier of dubbel (beiden 28%). De belangrijkste reden om speciaalbier te bestellen is voor 67 procent van de bierdrinkers de smaak, maar ook de afwisseling (36%), omdat het bij het moment past (31%) en het seizoen (28%) spelen een rol.

Verkoop speciaalbier toegenomen

Uit cijfers van de Nederlandse Brouwers blijkt dat de verkoop van speciaalbier vorig jaar fors is toegenomen. In totaal werd 971.431 hectoliter afgezet, een toename van 8,2 procent ten opzichte van 2014. Tegelijkertijd nam de verkoop van pils maar met 0,2 procent toe. Ook Nederlandse supermarkten nemen steeds meer, veelal lokale, speciaalbieren op in het assortiment.

Reageer op dit artikel