nieuws

Definitief tijdpad voor grootste bierovername

Fabrikanten 1267

LONDEN – De overname van bierbrouwer SABMiller door branchegenoot AB Inbev moet volgens de huidige planning op 10 oktober worden afgerond. Het is nog wachten op definitieve goedkeuring van de aandeelhouders.

Definitief tijdpad voor grootste bierovername

Daarmee komt een einde aan een lange periode van voorbereiding. Beide partijen bereikten in principe eind 2015 al een akkoord over de overname. De overname vereiste echter de toestemming van kartelwaakhonden op verschillende plekken in de wereld. In het kader daarvan werd onder meer het Nederlandse Grolsch verkocht.

Britse pond verloor aan waarde

De afgelopen week leek er alsnog een spaak in het wiel gestoken te worden van de bierovername door ontevreden aandeelhouders van SABMiller uit de Verenigde Staten. De transactie wordt afgerond in Britse ponden. Onder invloed van onder meer de uitkomst van het Britse referendum over een Brexit heeft het pond veel terrein verloren aan vooral de Amerikaanse dollar. Dit betekent dat aandeelhouders in de VS omgerekend in dollars minder geld zouden krijgen voor hun aandelen.

Verbeterd bod uiteindelijk geaccepteerd

Afgelopen week voerden verschillende partijen, uiteindelijk met steun van het bestuur van SABMiller, de druk op AB Inbev verder op. Dit leidde tot een verbeterd bod, waarbij de overnameprijs per aandeel werd verhoogd van 44 naar 45 pond. Hoewel dit volgens de top van SABMiller nog altijd aan de onderkant van de geschatte waarde van de onderneming is, werd er uiteindelijk een akkoord gegeven.

Bierovername moet uiteindelijk op 10 oktober worden afgerond

Op 26 augustus worden de sleuteldocumenten rondom de bierovername gepubliceerd. De aandeelhouders van de beide bedrijven komen vervolgens op 28 september bij elkaar. Als de aandeelhoudersvergaderingen de transactie goedkeuren zal deze op 10 oktober worden afgerond, waarna het met grote voorsprong grootste bierconcern ter wereld ontstaat.

Reageer op dit artikel