nieuws

Tegenvaller voor Heineken in India

Fabrikanten 1804

NEW DELHI – Heineken krijgt vooralsnog niet het recht om als eerste de aandelen van Vijay Mallya in United Breweries in India te kopen, zo heeft een tribunaal bepaald.

Tegenvaller voor Heineken in India

Dat meldt Het Financieele Dagblad vanmorgen. De zaak rond miljardair Mallya houdt de gemoederen in India al langere tijd bezig. De zoon van de oprichter van het drankenconcern vluchtte afgelopen maart naar Engeland om te voorkomen dat hij zou worden opgepakt. Mallya had aan een avontuur in de luchtvaart, Kingfisher Airlines, een schuld van zo’n €1,2 miljard overgehouden.

Kingfisher bekendste merk van United Breweries

De tycoon zou bovendien leningen voor de luchtvaartmaatschappij hebben gebruikt voor de aankoop van huizen en aandelen. Schuldeisers onder leiding van de State Bank of India willen nu via de rechter in beslag genomen aandelen in United Breweries, met Kingfisher als het belangrijkste merk, verkopen om zo een deel van de schuld in te lossen. Heineken heeft een belang van 43 procent in United Breweries.

Heineken kan belang van 50 procent verwerven

De situatie biedt voor Heineken uitzicht op verhoging van het belang in de Indiase brouwerij tot 50 procent. Via een advocaat wilde het Nederlandse bedrijf daarom het recht op de eerste koop afdwingen. Dit verzoek werd echter door het Tribunaal voor schuldaflossing in India afgewezen omdat nog onvoldoende vaststaat hoe groot de aansprakelijkheid van Mallya is.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Mallya is bekend door zijn betrokkenheid bij Formule 1

De flamboyante Mallya verwierf internationale bekendheid als grote man achter het Formule 1-team Force India met rijders  Sergio Perez en Nico Hülkenberg. Het team stond vroeger bekend als Spyker en werd door een consortium met Mallya en de Nederlandse zakenman Michel Mol overgenomen. Mallya is veelvuldig in beeld tijdens uitzendingen rond de Formule 1.

Reageer op dit artikel