nieuws

Bavaria koopt zich in bij maker speciaalbieren

Fabrikanten 1971

LIESHOUT – Bierbrouwer Bavaria heeft een belang van 35 procent genomen in de maker van speciaalbieren De Molen uit Bodegraven. Hoeveel geld er met de transactie gemoeid is, is niet bekend.

Bavaria koopt zich in bij maker speciaalbieren

Dat meldt Eindhovens Dagblad. De Molen is in 2004 opgericht en maakt zo’n dertig verschillende speciaalbieren. Het gaat daarbij om bieren onder namen als Hop & Liefde en Vuur & Vlam. Door het belang versterkt Bavaria zijn positie op de groeiende markt voor speciaalbieren. Daarbij wordt het mogelijk dat de producten van De Molen in de toekomst ook in de supermarkt te koop zullen zijn.

Blij met de situatie
De Molen verwacht dit jaar zo’n tienduizend hectoliter bier te produceren. De onderneming moet de komende jaren investeren om de groei van de verkopen bij te kunnen houden. ‘Wij zijn blij met deze nieuwe situatie en de mogelijkheden die het biedt op het gebied van distributie en technische ondersteuning’, zo melden oprichters Menno Olivier en John Brus over de samenwerking. Bavaria koopt zijn aandelen van een aantal investeerders van het eerste uur.

Steeds meer brouwerijen in Nederland
De Molen maakt onderdeel uit van een grote trend in Nederland, waarbij steeds meer kleinschalige brouwerijen worden opgezet waar vooral speciaalbieren worden gebrouwen. Halverwege vorig jaar bleek dat het aantal brouwerijen in Nederland was gegroeid van 165 in 2013 naar 312, waarmee Nederland meer brouwerijen heeft dan België. De Molen liep in 2004 voorop in deze trend.

Verkoop van speciaalbier
Uit cijfers van de Nederlandse Brouwers blijkt dat de verkoop van speciaalbier vorig jaar weer fors is toegenomen. In totaal werd 971.431 hectoliter afgezet, een toename van 8,2 procent ten opzichte van 2014. Tegelijkertijd nam de verkoop van pils maar met 0,2 procent toe. Ook Nederlandse supermarkten nemen steeds meer, veelal lokale, speciaalbieren op in het assortiment.

infografiek_bier

 

Reageer op dit artikel