nieuws

Megafusie in bier blijft op schema

Fabrikanten

LEUVEN – De megafusie tussen AB Inbev en concurrent SAB Miller ligt nog altijd op schema voor afronding in de tweede helft van dit jaar.

Megafusie in bier blijft op schema

Dat meldde AB Inbev, het moederbedrijf achter onder meer Stella Artois, Budweiser, Leffe, Hoegaarden en Corona bij de presentatie van de cijfers over 2015. De onderneming boekte in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar een toename van de winst met 6,6 procent naar 4,3 miljard dollar. Dit is iets minder dan analisten hadden verwacht. AB Inbev had last van moeilijke markten in de Verenigde Staten en China.

Volumes in Europa en VS dalen
De afgelopen periode heeft AB Inbev zich vooral gericht op het snijden in de kosten en het verhogen van de prijzen. Toch worden de resultaten beïnvloed door een daling van het verkochte volume bier in Europa en de Verenigde Staten. In de VS verkocht de onderneming 3,3 procent minder (25 miljoen hectoliter) omdat vooral de grote merken van de fabrikant er maar moeizaam in slagen om jonge drinkers aan zich te binden.

Minder afhankelijk van de Verenigde Staten
De winst per aandeel van AB Inbev steeg met 1,3 procent naar 1,56 dollar in het laatste kwartaal van het jaar. Het dividend over het jaar wordt verhoogd van €3,00 naar €3,60, wat weer hoger is dan analisten hadden verwacht. Het zijn vermoedelijk de laatste cijfers op dit vlak van AB Inbev. Na de fusie met SAB Miller, die vorig jaar werd aangekondigd, neemt de afhankelijkheid van de Noordamerikaanse markt voor bier af. SAB Miller heeft sterke posities in Afrika en Azië.

Vrees voor vakbonden in Afrika
Bij de presentatie van de cijfers ging AB Inbev in op de vrees dat vakbonden in Afrika zich stevig gaan verzetten tegen de komende bierfusie uit angst voor verlies aan banen. De onderneming zegt ‘zeer enthousiast over aanzienlijke investeringen en aandacht voor het continent Afrika’ te zijn.

Reageer op dit artikel