nieuws

Asahi biedt miljarden voor Grolsch, Peroni

Fabrikanten

TOKIO – De Japanse bierbrouwer Asahi heeft een bod van omgerekend €3,1 miljard op tafel gelegd voor de overname van de merken Grolsch en Peroni.

Asahi biedt miljarden voor Grolsch, Peroni

Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal op basis van bronnen met zicht op de transactie. Grolsch en Peroni staan al enige tijd in de etalage vanwege het aanstaande samensmelten van biergiganten AB Inbev en SABMiller. Om de verschillende kartelautoriteiten gunstig te stemmen zijn preventief de Nederlandse en Italiaanse brouwers in de verkoop gezet. Asahi werd al langer genoemd als een mogelijke koper.

Veranderende consumentengewoonten
Voor Asahi zou de aankoop de positie buiten de eigen thuismarkt aanzienlijk versterken. Door vergrijzing, veranderende consumentengewoonten en groeiende concurrentie staat de afzet van de biermerken van Asahi in Japan onder druk. Enkele jaren geleden nam het bedrijf al een grote speler op het gebied van dranken in Nieuw-Zeeland over, maar sindsdien was het stil op overnamegebied. Het is niet duidelijk of Asahi met dit bod de voornaamste kanshebber is op de overname.

Hoger bod dan zakenbanken hadden verwacht
Het bod ligt in ieder geval een stuk hoger dan het bedrag dat door een Deense zakenbank werd genoemd toen in december duidelijk werd dat er veel interesse is in de twee merken. De waarde van Grolsch werd geschat op zo’n €268 miljoen, een stuk lager dan de €878 miljoen die SABMiller ooit betaalde voor de overname van het Nederlandse merk. Peroni heeft met een geschatte marktwaarde van €938 miljoen een aanzienlijk hogere waarde. Blijkbaar zijn beide merken gezamenlijk echter veel meer waard.

San Miguel geïnteresseerd, Carlsberg niet
Eerder bevestigde het Spaanse San Miguel zijn interesse in de biermerken. In december werd verwacht dat de koper voor de twee merken snel bekend zou worden. Bronnen meldden toen dat de verkoop in het eerste kwartaal van 2016 zou worden afgerond. De Deense bierbrouwer Carlsberg werd in eerste instantie ook genoemd als een mogelijke koper van Grolsch en Peroni. Dit bedrijf heeft echter laten weten geen interesse te hebben.

Reageer op dit artikel