nieuws

AB Inbev doet bod op SABMiller

Fabrikanten

BRUSSEL – De grootste bierfusie in de geschiedenis gaat mogelijk toch plaatsvinden. Het Belgisch-Braziliaanse AB Inbev heeft een bod gedaan op concurrent SABMiller, het moederbedrijf van onder meer Grolsch.

AB Inbev doet bod op SABMiller

AB Inbev heeft 42,15 Britse pond (€57,07) over voor elk aandeel in zijn branchegenoot. Mocht de overname slagen, dan ontstaat veruit de grootste bierbrouwer ter wereld. Gisteren ontstond juist twijfel over het feit of het eerder aangekondigde bod wel zou komen. AB Inbev had nog maar ongeveer een week om daadwerkelijk met een bod te komen en er kwamen steeds meer signalen dat de top van SABMiller zich zou gaan verzetten

Vijandige overname
The New York Post schreef dat AB Inbev waarschijnlijk geen trek had in een vijandige overname, waardoor er mogelijk helemaal geen bod zou komen. Een informeel bod van rond de 40 pond per aandeel zou al zijn afgewezen als ‘te laag’. Dit zorgde er gisteren voor dat de koers van aandelen SABMiller aan de beurs in Londen in waarde daalden. Vanmorgen werd echter duidelijk dat AB Inbev alsnog met een officieel bod kwam.

Fusies en overnames
AB Inbev is zelf ontstaan door een combinatie van fusies en overnames, waarbij het Belgische Interbrew en het Braziliaanse Ambev de basis vormden. Later werd het Amerikaanse Anheuscher Busch-concern (Budweiser) opgeslokt. In SABMiller zijn de grootste brouwerij van Zuid-Afrika en het Amerikaanse Miller-concern samengegaan.

Merken onder één dak
Als het bod slaagt zouden in Nederland merken als Grolsch, Jupiler, Oranjeboom en Hertog Jan onder één dak komen, evenals een groot aantal speciaalbieren en internationale merken.

Profiel AB Inbev:

Hoofdkantoor: Leuven, België.

Beursnoteringen: in Brussel en New York.

Oprichting: in 2004 fuseerden het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev. De combinatie droeg de naam Inbev tot 2008, het jaar dat het Amerikaanse Anheuser-Busch werd ingelijfd voor 52 miljard dollar. Vanaf dat moment staat de mondiale nummer 1 te boek als AB Inbev.

Merken: AB InBev voert meer dan tweehonderd biermerken, waaronder Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck’s, Leffe en Hoegaarden. Naar eigen zeggen bezit het bedrijf zes van de tien meest waardevolle biermerken ter wereld.

Verkopen: in 2014 verkocht AB InBev 459 miljoen hectoliter bier, goed voor een omzet van ruim 47 miljard dollar en een nettowinst van meer dan 9,2 miljard dollar. Het jaar werd afgesloten met een nettoschuld van 42,1 miljard dollar.

Medewerkers: circa 155.000 verspreid over 25 landen.

Profiel SABMiller:

Hoofdkantoor: Londen.

Beursnoteringen: in Londen en in Johannesburg

Opgericht: in 1895 in Johannesburg als South African Breweries (SAB). In de tweede helft van de vorige eeuw groeide het bedrijf flink in eigen land. Na het einde van de apartheid in Zuid-Afrika begon de brouwer in de jaren negentig ook sterk uit te breiden in de rest van de wereld. In 2002 kocht SAB het Amerikaanse Miller Brewing Company en in 2008 het Nederlandse Koninklijke Grolsch. Nu is het een van de grootste bierbrouwers ter wereld.

Merken: meer dan tweehonderd verschillende bieren. Naast Grolsch onder meer ook Pilsner Urquell, Peroni, Foster’s en Dorada. Verder maakt SABMiller tegenwoordig ook frisdranken en is het bedrijf een van ’s werelds grootste bottelaars van Coca-Cola.

Verkopen: in het afgelopen boekjaar dat liep tot eind maart verkocht SABMiller in totaal 324 miljoen hectoliter bier en andere dranken. Daarmee was het concern goed voor een omzet van 26,3 miljard dollar (23,4 miljard euro) en een bedrijfsresultaat (ebitda) van 6,4 miljard dollar. Naar eigen zeggen brengt SABMiller elke minuut wereldwijd meer dan 140.000 flesjes bier aan de man.

Medewerkers: 69.000 in meer dan 80 landen.

Reageer op dit artikel