nieuws

Rabo: Investeerders azen op foodfabrikanten

Fabrikanten

AMSTERDAM – De voedingsmiddelenindustrie kan zich opmaken voor een nieuwe golf aan overnames en acquisities. De sector is zeer aantrekkelijk voor investeerders.

Rabo: Investeerders azen op foodfabrikanten
Foto: Rabobank

Dat valt op te maken uit een nieuw rapport van Rabobank. ‘De balansen zijn heel erg op orde. De rente is laag en bedrijven zoeken groei. De honger van investeringsfondsen als private equity is nog niet gestild. Er zijn beperkte mogelijkheden voor autonome groei. Forse concurrentie geeft aanleiding tot consolidatie. En er is een aantal ondernemingen uit de Verenigde Staten die kunnen toeslaan zolang de eurokoers nog gunstig is’, zo vat Rabo-analist Patrick Roquas in De Telegraaf samen waarom foodfabrikanten zo aantrekkelijk zijn.

Meer doelwitten
Op dit moment zijn er al een aantal deals in gang gezet, zo koopt Cargill Ewos en gaan Delhaize en Ahold fuseren. Er zijn echter nog veel meer doelwitten denkbaar. Onder meer thee-, specijferijen- en notenhandelaar Acomo, melkzuurfabrikant Corbion, jenever- en likeurproducent Lucas Bols en zelfs bio-fabrikant Wessanen. ‘De kasstroomgeneratie is gewoon erg goed bij deze beursbedrijven. Dan is het voor private equity lonen om wat schuld in de bedrijven te brengen’, stelt Roquas over foodfabrikanten in het algemeen.

Grotere partijen
Specifieker over twee van de genoemde partijen: ‘Lucas Bols en Corbion zullen naar verwachting op termijn door een grotere partij worden overgenomen. Ze kunnen prima zelfstandig opereren, maar grotere partijen missen soms iets en willen hun activiteiten verbreden.’ Behalve investeerders stelt Rabobank dat ook bedrijven als Unilever, AB Invev en Refresco Gerber azen op overnames.

Reageer op dit artikel