nieuws

‘Ahold/Delhaize moet 100 winkels VS afstoten’

Buitenland

AMSTERDAM – Ahold/Delhaize zal, om groen licht te krijgen voor de fusie, ook winkels moeten afstoten in de Verenigde Staten. Het zou gaan om zo’n 80 tot 100 vestigingen.

‘Ahold/Delhaize moet 100 winkels VS afstoten’

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. De krant baseert zich op analisten. De Amerikaanse concurrentiewaakhond zou dit eisen alvorens goedkeuring te verlenen. Het  aantal winkels is een schatting. Het exacte aantal is niet bekend. Volgens De Tijd zouden het er ook iets meer of minder kunnen zijn.

5 procent
Ahold is in de VS actief met de formules Giant en Stop&Shop, terwijl Delhaize het doet met Food Lion en Hannaford. In totaal zou de fusiegroep straks zo’n 2070 winkels hebben. Daarmee zou Ahold/Delhaize straks in de top 5 staan van grootste supermarktketens in de VS, met een gezamenlijk marktaandeel van 5 procent. Er wordt te grote dominantie verwacht in de staten Virginia, New York en Maryland. Daar zou het marktaandeel van Ahold/Delhaize boven de 40 of soms 50 procent liggen.

België
Eerder werd al bekend dat Ahold/Delhaize in België waarschijnlijk winkels moet afstoten op last van de Belgische mededingingsautoriteit. Daarbij zou het gaan om acht Albert Heijn-vestigingen en vijf Delhaize-winkels. Volgens De Tijd zou het gaan om de AH-vestigingen in Kiel, Antwerpen Groenplaats, Oudenaarde, Lokeren, Leuven, Boortmeerbeek, Turnhout en Gent Overpoort.

Bonussen
Deze week werd ook duidelijk dat de topmannen van Ahold en Delhaize afzien van de eenmalige aandelenbonussen die zouden worden uitgekeerd mocht de fusie tussen de twee supermarktbedrijven slagen. Ahold maakte dinsdag bekend dat er onder investeerders en andere stakeholders te weinig draagvlak is om de bonussen toe te kennen.

Goedkeuring
Ahold en Delhaize roepen beiden op 14 maart hun aandeelhouders bijeen om goedkeuring te vragen voor de voorgenomen fusie. De buitengewone aandeelhoudersvergaderingen worden gelijktijdig gehouden, om 14.00 uur. Die van Ahold wordt gehouden in de RAI in Amsterdam, die van Delhaize in de Proximus Lounge in Brussel. Beide bedrijven kondigden op 24 juni 2015 het voornemen om te fuseren aan, nadat verschillende eerdere pogingen waren geschrapt. De eerste geruchten doken al eerder op.

Reageer op dit artikel